Pokračovanie článku: Vláda sa dohodla na otvorení reštaurácií. Dostanú sa do nich po novom roku len zaočkovaní?

Heger je spokojný, Matovič chcel iné riešenie

Výsledok dohody podporuje premiér Eduard Heger (OĽaNO). „Musíme hľadať rovnováhu medzi otváraním ale zároveň ochranou verejného zdravia. Politici tu zohrávajú veľmi dôležitú rolu. Myslím si, že je to dobrý výsledok," vyhlásil. O ďalšom postupe podľa neho rozhodnú aj občania. „Mojím cieľom je, aby sme čo najrýchlejšie skončili s covidom a aby sme čo najviac udržali bežiacu ekonomiku a opäť ten kompromis budeme hľadať,“ dodal. Pripomenul, že najrýchlejšou cestou von z pandémie je očkovanie.

Lengvarský si uvedomuje, že ekonomika trpí a preto pripúšťa, že po deviatom januári sa otvoria aj ďalšie druhy prevádzok.

Zhode však predchádzali rôzne názory na otváranie reštaurácií a prevádzok. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) ich chcel otvoriť hneď. Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) zase presadzoval, aby sa otvorili skôr, ale len pre zaočkovaných. „Vieme, že omikron nám narobí problém. Lepšie a dlhodobejšie riešenie by bolo otvoriť pre zaočkovaných s tromi dávkami alebo pre očkovaných s dvomi dávkami, ktorí majú najneskôr dva mesiace po očkovaní,“ povedal Matovič. Obáva sa toho, že tretieho januára ich otvoria a za dva týždne im oznámia, že ich zase zatvoria.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) tiež prišiel na rokovanie vlády podporiť gastro biznis hoci nie je členom exekutívy. „Idem podporiť Richarda Sulíka a gastro sektor,“ vyhlásil pred rokovaním vlády.

Ťažko skúšanému sektoru dodnes štát priveľmi nepomohol. Odškodňovací zákon doniesol minister hospodárstva trikrát na vlády, ale trikrát bol odmietnutý. Potom si ho pod svoju agendu zobral Matovič, ale doteraz sa nič nepohlo.

© Autorské práva vyhradené

239 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #pandémia #gastro