Vláda sa dohodla na otvorení reštaurácií. Dostanú sa do nich po novom roku len zaočkovaní?

Prosby gastro sektora boli vyslyšané. Aj napriek tomu, že sa na Slovensku začína šíriť nová vlna variantu omikronu, prevádzky budú môcť otvoriť tretieho januára 2022. S týmto návrhom prišiel v stredu na vládu minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO).

22.12.2021 14:38 , aktualizované: 21:44
gastrosektor, reštaurácie, cestovný ruch Foto: ,
V gastrosektore poklesli tržby o 80 až 90 percent.
debata (239)

Šéf rezortu zdravotníctva vyhlásil, že otvorené by mali byť v polovičnej kapacite iba pre zaočkovaných a predbežne aj tých, ktorí ochorenie prekonali, teda v režime OP. Otvorenie však musí byť za prísnych hygienických opatrení. „Do konca roka chceme ešte obmedziť kontakty. Máme približne 180 tisíc ľudí v čakárni a chceme aby sa zaočkovali, hlavne booster dávkami. Potrebujeme čas, aby získali imunitu,“ zdôvodňoval svoje rozhodnutie Lengvarský.

Úrad verejného zdravotníctva v stredu podvečer vydal nové vyhlášky. Kapacitné obmedzenia v prevádzkach a na hromadných podujatiach sa menia z 25 štvorcových metrov na osobu na 15 štvorcových metrov na osobu. Účinnosť zmien je od 23. decembra, teda od štvrtka.

Majiteľ Dunajského pivovaru Milan Halgaš Čítajte viac Majiteľ pivárne o zatvorených prevádzkach: O peniaze nejde, strácame motiváciu

Zároveň definujú aj, kto spadá do režimu OP. Ide o osobu kompletne zaočkovanú alebo o osobu, ktorá má kontraindikáciu očkovania proti ochoreniu COVID-19 a zároveň je schopná sa preukázať certifikátom o výnimke z očkovania a negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 72 hodín od odberu. Do režimu OP spadajú aj osoby, ktoré prekonali ochorenie v období pred nie viac ako 180 dňami.

VIDEO: Matovič: Radšej by som gastro otvoril hneď a len pre očkovaných

Video

Stále však nie je isté, či tesne po novom roku budú môcť prevádzky navštevovať aj ľudia, ktorí ochorenie prekonali, ale nedali sa zaočkovať. Definitívne rozhodnutie má prísť v najbližších dňoch, dodal Lengvarský.

© Autorské práva vyhradené

239 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #pandémia #gastro