Pokračovanie článku: Kapor, pstruh, losos či žralok. Ponuka na Vianoce je pestrá, koľko stoja takéto pochúťky?

Spotreba stúpa pozvoľna

Na strednej škole v Ivanke podobne ako na nitrianskej univerzite vychovávajú na Slovensku pomerne zriedkavú profesiu – budúcich hospodárov rybných hospodárstiev. Ročne sa otvára trieda s desiatimi-dvanástimi študentmi. V celej krajine máme len o čosi viac ako 2¤200 hektárov vodných plôch, kde sa cielene chovajú ryby. Je to primalá plocha na to, aby sa razantnejšie zvýšila spotreba rýb na Slovensku. Tá síce za posledné roky stúpla na úroveň zhruba 5,5 kilogramu na hlavu, ale ako pripomína Madžunkov, sladkovodné ryby tvoria sotva 20 percent – len 1,1 kilogramu. Zvyšok teda tvoria morské ryby z dovozu.

"Mali by sme, samozrejme, zjesť viac rýb. V Európskej únii je priemerná spotreba najmä zásluhou prímorských národov podstatne vyššia, dosahuje okolo 18 až 20 kilogramov, čo je tri razy viac ako na Slovensku, ktoré nedosahuje ani minimálnu odporúčanú konzumáciu okolo šesť kilogramov rýb na osobu a rok,“ porovnáva situáciu doma a vo svete Jaroslav Andreji.

Bolo by dobré, keby vianočná chuť na rybu ovládla ľudí celoročne. Žiaduce by bolo mať rybu na stole aj dva razy do týždňa. V prevahe je však bravčové a kuracie mäso. K zmene v stravovaní dochádza pozvoľne – za ponovembrové obdobie sa zvýšila spotreba zhruba zo 4,1 na súčasných 5,5 kilogramu na obyvateľa a rok.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #Vianoce #kapor