Pokračovanie článku: Kapor, pstruh, losos či žralok. Ponuka na Vianoce je pestrá, koľko stoja takéto pochúťky?

Neplaťte za glazúru

"Ak sa spotrebitelia rozhodnú pre mrazenú rybu, potom by si mali uvedomiť, že nekupujú čistú rybu, ale spolu s ňou aj zmrznutú vodu,“ upozorňuje na to ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Jaroslav Andreji, prodekan Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre k tomu dodáva, aby si ľudia naozaj dobre prezreli zmrazené ryby a všimli si, koľko je na rybe ľadovej glazúry. Aj pri nákupe rýb platí, radšej si dva razy tovar obzrieť, ako ho dôverčivo vložiť do košíka.

Predaj rýb podčiarkuje vianočnú atmosféru slovenských miest, mestečiek a tiež satelitov, ktoré vyrástli vedľa hlavného mesta. Niekde ako v Ivanke pri Dunaji, kde sídli SOŠ pôdohospodárska a veterinárska, predávajú ryby, ktoré si sami dochovali.

"Vo Veľkom Blahove na Žitnom ostrove máme školské rybníky. Z nich sme vylovili kapry aj amury, ale v ponuke máme aj pstruhy,“ hovorí Michal Madžunkov, ktorý sa pochváli, že denne predajú 400–500 kilogramov rýb. Tento rybár pedagóg je aj prezident Združenia chovateľov rýb na Slovensku a všíma si, že za posledné dve desaťročia stúpli nároky spotrebiteľov na ryby.

"Našu klientelu už roky tvoria stáli zákazníci. Ryby si vopred objednajú, nechajú si ich zväčša vypitvať, aby doma nestrácali čas prácou, ktorá môže neskúsenému trvať aj vyše hodiny a vyžaduje si aj istú zručnosť,“ vraví Michal Mandžukov. Ochotne ľuďom vysvetlí, prečo ryby tohto roku zdraželi. Hoci kapor sa živí planktónom a vodnými organizmami žijúcimi na dne rybníkov, treba ho dokrmovať kŕmnymi zmesami. Ryby treba vyloviť, previezť, schladiť a to všetko stojí peniaze.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #Vianoce #kapor