Pokračovanie článku: Kapor, pstruh, losos či žralok. Ponuka na Vianoce je pestrá, koľko stoja takéto pochúťky?

Ceny ako na hojdačke, sú aj zľavy

Láska ide cez žalúdok a vianočné ryby cez peňaženku. Kapor, kilogram ktorého vlani vyšiel bez jedného centa na 4 eurá, štartuje teraz na cene okolo 4,50 eura. Pstruh, ak má našinec šťastie, začína na 5,50 eura, ale spravidla treba rátať s cenou okolo 6,50 až 7 eur, ba aj viac. Zdravé rybie mäso niečo stojí a Vianoce sú len raz do roka. Mnohonásobne drahšie sú zriedkavejšie ryby. Pri šťuke, zubáčovi či sumcovi, ktorého si doprajú labužníci, treba rátať s výdavkom, ktorý hravo prelomí hranicu nie že desiatich, ale aj dvadsiatich eur.

vianoce, med, trh, farmár, potravina, obchod Čítajte viac Tajomstvo kvalitného medu. Viete, aký je rozdiel medzi lacným sladidlom a pravým medom?

Prieskum Pravdy v niekoľkých reťazcoch priniesol túto cenovú ponuku. Losos atlantický ide v zľave, na ktorú upozorňuje aj televízna reklama, až do Vianoc za 1,19 eura za 100 gramov, teda kilogram vyjde takmer na 12 eur. Za necelých desať eur sa dá kúpiť kilogram aljašskej tresky. Podkovičky z lososa sú za 1,29 eura za 100 gramov. Sumček africký, ktorého dochovali baníci v Handlovej, vyjde na 8 eur.

Už podľa názvu ide o exotickú rybu, ktorej chov podľa izraelských expertov zvládli ukážkovo. Podľa nich patrí k najlepším na svete. Už len pre zvýšený obsah omega tri nenasýtených mastných kyselín by sme túto rybu mali jesť pravidelne. Mimochodom, z baníkov sú najproduktívnejší slovenskí rybári. Je to ukážkovo zvládnutá transformácia banského odvetvia na také, ktoré ozdravuje nielen ovzdušie, prírodu, ale aj telo človeka.

Ak kedysi prevažoval predaj živých rýb, teraz ľudia uprednostňujú kuchynskú úpravu. Kapor pitvaný stojí na pulte jedného z reťazcov 0,49 eura za 100 g, kaprie podkovičky vyjdú o 20 centov drahšie za 100¤g. Suverénne najdrahšia je fileta bez kože, dá sa kúpiť za cenu 1,59 eura za 100¤g. Kto chce dobrú cenu, musí obchody doslova presnoriť. Potom sa podarí kúpiť filety z lososa aj po 13,49 eura za kilogram. Oproti nim sú filety z pangasiusa za babku, keď stoja 5,59 eura za kilogram. Veľa slovenských domácností uprednostňuje tradičné rybie filé. Pri jeho kúpe treba rátať s desiatimi eurami za kilogram. Morský vlk je o 1,65 eura drahší.

Ceny treba brať ako orientačné, pretože od reťazca k reťazcu, od predajne k predajni sa menia, odchýlky však nie sú veľké. Ryby sú jedným z lákadiel a v každej zo sietí možno naraziť na nejakú zaujímavú akciu, ale aj dych vyrážajúcu cenu za špecialitu.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #Vianoce #kapor