Kapor, pstruh, losos či žralok. Ponuka na Vianoce je pestrá, koľko stoja takéto pochúťky?

Raz do roka ožije suchozemské Slovensko rybami. Kapor, pstruh, losos, zriedkavejšie zubáč, šťuka či sumec, dokonca žralok, to sú ryby, ktoré sa dostanú na štedrovečerný stôl.

21.12.2021 18:37
predaj kaprov kapor vianoce Foto: ,
debata (22)

Podčiarkujú slávnostnosť chvíle a sú definitívnou bodkou za predvianočným zhonom. Za ryby ako za všetky potraviny si tohto roku priplatíme, pri obľúbenom kaprovi je to o 50 až 80 centov za kilogram viac. Ale lososa predávajú niektoré reťazce aj v akcii. Rybí vianočný jedálny lístok je o počtoch, chutiach, prioritách.

Slovensko nikdy nebolo v rybách sebestačné, vždy väčšinu z ponuky tvorili ryby z dovozu, na Vianoce najmä kapor z Českej republiky. Slovenský chov kapra nedosahuje ani tisíc ton ročne, čo pokryje domácu spotrebu zhruba na 30 percent. A tak sa zvyšok dováža od susedov spoza rieky Morava, ktorí majú v chove stáročné skúsenosti.

+2

Lepšia situácia bola a je v ponuke slovenských pstruhov, máme pstruhové vody aj špecializované hospodárstva, ktoré sa nimi zaoberajú. Reťazce síce dovážajú pstruhy z Poľska či z Holandska, ale slovenské ryby sú čerstvejšie a chutnejšie. Aj preto napríklad v podtatranskom Svite na ne ľudia trpezlivo stáli v dlhom rade. Pochúťka je pochúťka, raz do roka sa oželie aj čas spojený s jej nákupom.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #Vianoce #kapor