Odkiaľ je váš vianočný stromček? Trh ovládla krajina veľká ako Slovensko

Predvianočné obdobie neprináša so sebou len zvýšené tržby z predaja darčekov, avšak rastie dopyt aj po vianočných stromčekoch, svetlách či rôznych vianočných ozdobách. Ak sa Európan rozhodne kúpiť živý vianočný stromček zo zahraničia, s najväčšou pravdepodobnosťou bude podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka pochádzať z Dánska, ktoré je dlhodobo európskou stromčekovou veľmocou.

20.12.2021 10:46
vianočný stromček Foto:
Ilustračné foto.
debata

Takmer 70 % európskych exportov živých vianočných stromčekov pokrýva práve Dánsko. Najväčším európskym exportérom vianočných ozdôb je Holandsko, najväčším exportérom vianočných svetiel zase Nemecko.

V prepočte na obyvateľa sa pomerne vysoko v rebríčku európskych exportérov vianočných ozdôb a svetiel nachádza i Slovensko, na siedmom, resp. piatom mieste. Naopak, napriek tomu, že Slovensko patrí medzi lesnatejšie krajiny EÚ, vývozy vianočných stromčekov z krajiny sú podľa Koršňáka zanedbateľné a aj v prepočte na obyvateľa patrí Slovensku v rámci EÚ až 19. pozícia. „Vianočné stromčeky totiž už dávno nie sú záležitosťou návštevy lesa, ale sú bežnou komoditou, ktorá sa „umelo“ pestuje na farmách,“ poznamenal analytik.

Vďaka vianočným ozdobám a svetlám sa však Slovensko nestratí podľa neho ani v celkovom rebríčku vývozcov vianočného tovaru. Ročne sa ich zo Slovenska v prepočte na obyvateľa vyvezie takmer 2,1 eura, čo radí krajinu na siedme miesto v EÚ.

vianoce, med, trh, farmár, potravina, obchod Čítajte viac Tajomstvo kvalitného medu. Viete, aký je rozdiel medzi lacným sladidlom a pravým medom?

Napriek tomu, že Slovensko patrí skôr medzi významnejších vývozcov vianočného tovaru, bilancia zahraničného obchodu s týmto druhom tovaru je jemne deficitná. V čistom vyjadrení sa na Slovensko ročne dovezie o 0,2 eura vianočného tovaru na obyvateľa viac ako sa ho z krajiny vyvezie. Len tri krajiny EÚ vykazujú podľa Koršňáka aktívnu bilanciu zahraničného obchodu s vianočným tovarom, a to Dánsko, Holandsko a nepatrne i susedné Poľsko.

Hoci sú Dáni jednoznačnými európskymi lídrami v exporte vianočných stromčekov, najviac vianočných stromčekov sa na Slovensko i do Česka dovezie z Nemecka. Zdá sa, že Slováci a Česi až tak neobľubujú lacnejšie čínske dovozy vianočných svetiel a ozdôb. Ich zastúpenie na celkových dovozoch vianočných tovarov je v rámci EÚ výrazne podpriemerné a dosahuje len 16 až 17 %. Najvyšší podiel čínskych dovozov nájdeme na Slovensku v prípade vianočných ozdôb, a to 21 %, v Česku vianočných svetiel s podielom 25 %.

Ani v jednom prípade však Čína nie je najväčším dovozcom daného tovaru do krajiny. Tým je v oboch krajinách zhodne Nemecko. To teda nedominuje len dovozom vianočných stromčekov, ale aj dovozom vianočných ozdôb a v Česku i vianočných svetiel. Na Slovensko sa najviac vianočných svetiel dovezie z Česka.

debata chyba
Viac na túto tému: #les #vianočné stromčeky #predaj stromčekov