Na trate pribudnú nové elektrické poschodové vlaky. Pozrite si, kde budú jazdiť (+mapa)

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) podpísala vo štvrtok zmluvu na nákup štyroch nových elektrických poschodových vlakov so spoločnosťou Stadler Polska.

16.12.2021 16:28
Vizualizacia jednotiek. Nove supravy budu na... Foto:
debata (2)

Cena za ich dodanie do dvoch rokov dosahuje takmer 77 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty, z toho nenávratný finančný príspevok zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu je zhruba 75 mil. eur a skoro 2 mil. eur sú prostriedky národného vlakového dopravcu. Jedna súprava tak bude stať viac ako 19 mil. eur. Informoval o tom hovorca ZSSK Tomáš Kováč s tým, že nové súpravy budú nasadené na vysoko frekventované trate západného Slovenska.

ZSSK: Dostali príspevok 76 284 000 eur Čítajte viac Vlaky menia svoj cestovný poriadok. Od nedele vstupuje do platnosti nový

Elektrické jednotky budú jazdiť hlavne na tratiach Bratislava – Žilina, Bratislava – Nové Zámky a Bratislava – Kúty. Z dôvodu naplnenia potrieb riadenia prevádzky, obratovania a údržby budú nasadzované aj na úseky Kúty – Břeclav a Trnava – Galanta. Do ukončenia rekonštrukcie železničného uzla Žilina budú vlaky premávať aj na trati Palárikovo – Zvolen – Banská Bystrica. Šesťvozňové súpravy s kapacitou 611 miest na sedenie budú dlhé 160 metrov, môžu dosiahnuť maximálnu rýchlosť 160 kilometrov za hodinu.

zväčšiť Foto: ZSSK
Kde budú nové vlaky jazdiť

„Moderné elektrické jednotky sú pre regionálnu dopravu vyťažených ťahov západného Slovenska a pre udržanie komfortu našich cestujúcich skutočne kľúčové,” povedal predseda predstavenstva ZSSK Roman Koreň.„Posilnením železničnej dopravy o ďalšie štyri moderné poschodové jednotky sa snažíme reagovať na preplnené cesty a ľuďom poskytujeme možnosť cestovať rýchlo, bezpečne a ekologicky,” dodal Koreň. Vyjadril presvedčenie, že dodané vlakové jednotky budú kvalitné a spoľahlivo fungovať.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #ZSSK #cestujúci