Smutné prvenstvo. V Európe má zavreté reštaurácie iba Slovensko

V Európe iba Slovensko má celonárodný 24 hodinový zákaz konzumácie v reštauráciách. Alokovaná vládna pomoc gastrosektoru je pritom nedočerpateľná. Pripravovaná vlna pomoci je ešte horšia, diskriminuje ľudí v gastre podľa veľkosti ich prevádzok, upozorňuje na aktuálnu situáciu iniciatíva Zachráňme gastro!, ktorá vidí riešenie hlavne v nižšej DPH, alebo v žalobách na Európsky súd na ľudské práva.

16.12.2021 09:55
gastrosektor, reštaurácie, cestovný ruch Foto: ,
Ilustračná fotka.
debata (151)

Popri aspoň čiastočne otvorených školách, obchodoch a hoteloch ostávajú slovenské reštaurácie ako jediné v Európe, bez aspoň protipandemickými opatreniami obmedzenej, možnosti usadiť hosťa. Iná takáto krajina na našom kontinente, a zrejme ani vo svete nie je, upozorňuje iniciatíva Zachráňme gastro! vo svojej tlačovej správe. Podľa nej ak ostanú reštaurácie zatvorené do konca decembra, tak budú mať na konte od začiatku pandémie 344 dní bez prevádzky (2021: 180 dní). Pri kluboch je toto číslo až 396 dní (2021: 190 dní).

„Pomoc reštauráciám, ktoré sú zatvorené bez toho, aby ich majitelia a zamestnanci vedeli, čo s nimi bude ďalej, je veľmi zlá a extrémne pomalá. Je signifikantné, že kvôli zlým podmienkam sa sumy alokované ministerstvom hospodárstva a dopravy nedajú dočerpať," tvrdí Ján Laš z iniciatávy Zachráňme gastro! Podľa neho oproti prvej a druhej vlne neprišlo k zlepšeniu v ničom. No za to prišlo k nespravodlivej diskriminácii ďalších stoviek reštaurácií, ktoré sa k pomoci oproti svojim šťastnejším kolegom nedostanú vôbec, alebo len s extrémnym oneskorením.

"V tejto situácii je jediným normálnym systémovým a spravodlivým riešením okamžité výrazne zníženie DPH pre reštauračné služby. Od tohto momentu nebudeme chcieť od štátu, ak budeme môcť byť aspoň čiastočne otvorení, nič,“ dodáva.

Iniciatíva zároveň upozorňuje na nedostatky v pomoci pre gastro sektor:

Pomoc z ministerstva práce

Pri zamestnancoch na prekážkach musia zatvorení zamestnávatelia doplácať minimálne 300 euro mesačne na zamestnanca, ktorý sedí doma.

Pri plánovanom „obnovení“ pomoci s poklesom tržieb prišlo k významnému obmedzeniu na žiadateľov s počtom zamestnancov do 50. Takto vypadáva z možnosti žiadať o pomoc podstatná časť gastrokesektoru. 50 zamestnancov má väčšia reštaurácia, alebo dve stredné. Pomoc je pritom určená zamestnancom, a tí by mali mať pred zákonom rovnaké postavenie.

Pomoc s nájomným z ministerstva hospodárstva – súčasť schémy de minimis

Oproti prvej vlne neprišlo k zlepšeniu, podmienkou je stále komplikovaná súčinnosť prenajímateľa, nevzťahuje sa na náklady prenajímateľov, ktoré sú fakturované s nájomným a nie je možné ich neplatiť (SBS, marketing (!), upratovanie), hoci je prevádzka zatvorená.

Navyše kvôli obmedzeniu de minimis o túto pomoc nebudú môcť žiadať tisícky zamestnancov reštaurácií, ktoré už vyčerpali limit.

Pomoc z ministerstva dopravy

Prichádza s oneskorením a veľká schéma, nie len že nie je vypísaná, no existujú „bezproblémoví“ schválení žiadatelia, ktorí nemajú na účte prostriedky z marca 2020! Veľká schéma tiež obsahuje „spriemerovávanie“ tržieb aj s mesiacmi bez obmedzení, čo úplne nezmyselne nedovolí čerpať túto pomoc mnohým žiadateľom.

Navyše kvôli obmedzeniu de minimis o túto pomoc nebudú môcť žiadať stovky reštaurácií, ktoré už vyčerpali limit 200 000 euro.

DPH

Napriek deklarovanej podpore celého politického spektra a základnom akceptovaní ministrom financií vyslovených podmienok rozhodujúcimi hráčmi z gastrosektora, vládna koalície túto tému opustila, a neexistuje časový harmonogram ani rokovania, ktoré by túto kľúčovú stránku zotavenia gastrosektoru riešili a pripravovali do praxe.

151 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #pandémia #gastro