Bitka o nové kongresové centrum vrcholí. Do celej situácie sa musel vložiť aj Matovič

Ak raz nejaké Národné kultúrne a kongresové centrum (NKKC) v Bratislave bude, tak jeho výber bude robiť cez transparentnú verejnú súťaž štát a žiaden záujemca sa okolo komisie ani len "nešuchne". Na sociálnej sieti to napísal minister financií Igor Matovič (OĽaNO).

16.12.2021 09:19
Vizualizácia projektu Nový Istropolis od... Foto:
debata (9)

Reagoval tak na občianske združenie (OZ) NKKC, iniciátora vzniku centra, ktoré v stredu prezentovalo spracovanú štúdiu realizovateľnosti projektu, ohodnotenú Útvarom hodnoty za peniaze ministerstva financií. Pracovná skupina združenia označila vo finále z troch posudzovaných developerských zámerov (Nový Istropolis od Immocap-u, Nové Lido od J&T Real Estate a prestavba výstaviska Incheba od rovnomennej spoločnosti) projekt Nový Istropolis na bratislavskom Trnavskom mýte od spoločnosti Immocap ako najvhodnejší na vznik takéhoto centra.

istropolis Čítajte viac Istropolis ako národné kongresové centrum? Matovič to nazval 'kongresový oser'

Matovič tvrdí, že združenie robilo zbytočnú nadprácu a jeho výber si môžu „strčiť“. „Výber z 13 lokalít majú robiť ľudia priamo previazaní na jeden z projektov? To akože fakt sa máme tváriť, že je normálne, že vybrali sami seba?“ vyhlásil minister.

OZ NKKC, ktoré tvorí nezisková organizácia Globsec (zástupca Róbert Vass) a iniciatíva z kultúrnej obce (zástupca Martin Valihora), deklaruje, že jeho pracovná skupina vyberala lokalitu odborne, transparentne a objektívne na základe multikriteriálnej analýzy. „Definovali sme projekt, ktorého realizovateľnosť sa spája s najmenším počtom rizík. Táto štúdia dáva dobrý základ pre ďalšiu odbornú diskusiu o projekte NKKC v Bratislave,“ uviedlo pre TASR združenie.

Bratislava / Horel Sheraton / Čítajte viac Agentúra Slovakia Travel podpísala memorandum o spolupráci

Matovič pritom tvrdí, že výber robilo občianske združenie zložené z ľudí, ktorí si ešte u bývalého premiéra Petra Pellegriniho (súčasného nezaradeného poslanca parlamentu a lídra mimoparlamentného Hlasu-SD) vylobovali 60 miliónov eur na ich projekt kongresového centra v Istropolise.

Štúdiu malo OZ NKKC za úlohu vypracovať na základe uznesenia vlády zo septembra 2020, ktorej v tom čase predsedal práve Matovič. Vtedajší minister financií a súčasný premiér Eduard Heger (OĽaNO) vtedy vyhlásil, že na základe štúdie bude známe, aký model spolupráce sa medzi štátom a súkromným sektorom zvolí a aká lokalita i prevedenie by boli pre NKKC najvýhodnejšie.

Spracovanú a ohodnotenú štúdiu zverejní združenie na svojom webe. Deklaruje, že jeho pracovná skupina oslovila v súvislosti s projektom NKKC 13 subjektov z verejného, súkromného i cirkevného prostredia, z toho osem reagovalo a postupnými diskusiami sa vo finále hodnotili tri developerské projekty.

Jeden z finálnych uchádzačov, developer J&T Real Estate s projektom Nové Lido, vníma celý proces výberu lokality a partnera pre výstavbu NKKC ako netransparentný, nedôveryhodný a vopred pripravený v prospech jedného z developerov.

OZ NKKC to odmieta a tvrdí, že všetky tri projekty dokážu Bratislavu pozdvihnúť, avšak pracovná skupina ich posudzovala z viacerých kritérií a pri rozhodovaní prihliadala na najmenej rizikový projekt. Podľa združenia zároveň nič nie je jasné, pretože sa s nikým ešte nepodpísali zmluvy a debaty sú len na začiatku.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Igor Matovič #kongresové centrum