Satelitový boom v okolí Bratislavy pokračuje. Pandémia záujem o bývanie v dome na dedine ešte zvýšila

Tri nové materské školy a dve nové základné školy. Na ďalšiu novú materskú aj základnú školu už majú stavebné povolenie. Takto museli za deväť rokov vybudovať kapacity v Dunajskej Lužnej, dedinke blízko Bratislavy. Tento takzvaný satelit zažíva veľký populačný boom už niekoľko rokov.

16.12.2021 16:28
Domy v satelitoch Bratislave sú stále populárne. Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Pandémia snahu ľudí presťahovať sa na vidiek iba urýchlila. „Snažíme sa koordinovať kapacitu novej výstavby hlavne s infraštruktúrou a občianskou vybavenosťou,“ hovorí starosta obce Štefan Jurčík. Ešte pred desiatimi rokmi mala Dunajská Lužná necelých 4 500 obyvateľov. Dnes ich má vyše 7 400, čo je nárast o približne 66 percent.

Domy v satelitoch Bratislave sú stále populárne.
Domy v satelitoch Bratislave sú stále populárne.
+2Domy v satelitoch Bratislave sú stále populárne.

Ochotu ľudí vymeniť byt v meste za dom na dedine naznačujú aj ceny bývania. Čísla Národnej banky Slovenska (NBS) ukazujú na to, že od pandémie sú to práve ceny domov, ktoré ťahajú celkové ceny bývania hore. Podľa dát NBS sa takáto situácia neudiala za posledných 15 rokov. „Sú to najmä mladé rodiny, ktoré sa často rozhodujú pre bývanie mimo Bratislavy. Chcú zvýšiť svoj komfort bývania tým, že zamenia stiesnený byt za rodinný dom so záhradou,“ povedala pre Pravdu analytička Swiss Life Select Zuzana Šimonová.

dom, stavba, trámy, manželia, pár, plánovanie, radosť Čítajte viac Novinka: 30-tisíc domov dostane štátnu dotáciu na obnovu, vlastné peniaze nepotrebujete

Obec Bernolákovo je už niekoľko rokov lukratívna na vyhľadávanie domov na bývanie vzhľadom na svoju polohu blízko Bratislavy. Svedčí o tom aj každoročný výrazný nárast nových obyvateľov. „Ročne tu pribudne 600 až 700 ľudí,“ hovorí zástupca starostu Miroslav Turenič. Tvrdí však, že s pandémiou zvýšený dopyt po bývaní nemá súvis. Turenič vysvetľuje, že „v obci sa len vo veľmi malej miere budujú byty“. Developeri sú skôr zameraní na výstavbu rodinných domov s viacerými bytovými jednotkami. Myslí si, že je to preto, aby ostal zachovaný dedinský charakter obce.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #ceny #byt #domy #pandémia #satelity