Pokračovanie článku: Poslanci schválili zákon roka. Rozpočet má tri priority, kde pôjde o stovky miliónov viac?

Tri priority

Každý rok na jeseň sa odohráva boj medzi ministerstvami o to, komu sa podarí z rozpočtu ukrojiť čo najväčšiu časť. Prioritami v rozpočte na budúci rok sú sociálne veci, školstvo a zdravotníctvo, do ktorých natečie o stovky miliónov eur viac, ako tomu bolo v tomto roku.

Prvou oblasťou, ktorá si najviac polepší, je vzdelávanie. Zatiaľ čo v roku 2021 tu boli výdavky na úrovni 3,57 miliardy eur, tak v budúcom roku by to malo byť až o 459 miliónov eur viac. Zdroje okrem štátneho rozpočtu pritečú z eurofondov a taktiež z Plánu obnovy a odolnosti. V tejto oblasti sa počíta napríklad s využitím peňazí pre škôlky či na financovanie asistentov učiteľov v regionálnych školách.

Druhá oblasť, ktorá sa môže tešiť vyššiemu prílevu peňazí, sú sociálne veci. V tomto roku tu boli výdavky na úrovni 12,9 miliardy eur a v budúcom roku sa počíta s navýšením peňazí o 445 miliónov eur. Podľa dokumentu ministerstva financií počítajú s nárastom výdavkov napríklad na podporu rodiny či so zvýšením finančných príspevkov v zariadeniach sociálnych služieb.

V roku 2021 putovalo do zdravotníctva takmer 6 miliárd eur. Rezort Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO) v tom budúcom dostane o 411 miliónov eur viac. V oblasti liekov rozpočet počíta napríklad s vynaložením okolo 57 miliónov eur za účelom zrušenia doplatkov pre vybrané skupiny obyvateľstva. Okrem toho je napríklad 100 miliónov eur vyčlenených na dobeh zdravotnej starostlivosti, ktorá bola odložená vinou reštriktívnych opatrení a vyťaženosti nemocníc v priebehu pandémie.

kammenický kaliňák fico blaha smer Čítajte viac Budúcoročný rozpočet je rozpočtom enormného zadlžovania, tvrdí Kamenický

Ani tieto peniaze však nemusia stačiť. Na problematické položky rozpočtu upozorňujú napríklad zdravotnícke asociácie či kontrolóri. Národný kontrolný úrad (NKÚ) upozorňuje na riziko podfinancovania riadneho chodu zdravotníctva. Podľa kontrolórov je vážnym problémom nielen pre súčasnosť, ale hlavne do budúcna, nedostatok lekárov a stredného zdravotného personálu. „Reforma, ktorá vytvorí efektívnejší systém poskytovania zdravotníckych služieb, ich zdrojového zabezpečenia, vrátane personálnych zdrojov, je nevyhnutná v čo najkratšom období,“ prízvukuje predseda NKÚ Karol Mitrík.

Šéf finančného výberu Marián Viskupič (SaS) v tejto súvislosti hovorí, že rozpočet obsahuje aj rezervy. „Napríklad máme vytvorenú rezervu na silnejší vplyv covidu vo výške 719 miliónov eur. Ak to bude potrebné, väčšina tejto sumy bude použitá v zdravotníctve,“ povedal pre Pravdu s tým, že v prípade nepriaznivej situácie, akou bola napríklad pandémia, nevylučuje úpravu rozpočtu, ktorá bude reflektovať vzniknuté situácie.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Slovensko #parlament #2022