Rast cien prekonáva rekordy. Je najväčší za posledných 17 rokov

Medziročný rast cien v novembri 2021 dosiahol najvyššiu mesačnú hodnotu inflácie za sedemnásť rokov (od decembra 2004). Medzimesačne aj medziročne hýbali ceny nahor najmä vybrané potraviny, stavebné materiály v rôznych položkách bývania a tiež drahší nábytok, bytové zariadenie či bežná údržba domácnosti.

14.12.2021 10:13
kalkulačka, peniaze, bankovky, euro, počítanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Infláciu medziročne najvýraznejšie podporil rast cien potravín o 4,8 percent, čo je najvyššia hodnota od mája 2020. Najvýznam­nejšie tento výsledok ovplyvnili rastúce ceny chleba a obilnín, ďalej mlieka a syrov, obe zložky boli medziročne drahšie o 5 percent a ich ceny sa dynamickejšie zvýšili aj medzimesačne, informuje o tom ŠÚSR. V novembri sa najmä pod vplyvom drahšieho masla zdynamizoval rast cien za oleje a tuky, medziročne sme zaplatili až o pätinu viac (v októbri to bolo len necelých 12 %). Naopak, tlmiaci účinok malo medzimesačne zlacnenie mäsa, zeleniny a ovocia. Od začiatku roka v súhrne stúpli ceny potravín v medziročnom porovnaní o 1,5 %.

Podľa informácií ŠÚSR najväčšia položka v štruktúre výdavkov slovenských domácností – bývanie a energie, zvýšili rast cien na hodnotu 4 %, čo je najviac v tomto roku (minulý mesiac to bolo 3,5 %). Ide najmä o vplyv drahších stavebných materiálov, ktoré vstupujú do rôznych zložiek výdavkov patriacich do tohto odboru a dosahujú nadpriemerné medzimesačné rasty takmer nepretržite už od jari tohto roka.

Medziročný rast aj naďalej podľa ŠÚSR ovplyvňoval aj rast cien palív či rastúce ceny nábytku, bytového zariadenia a bežnej údržby, ktoré dosiahli najvyššie hodnoty rastu v tomto roku (o 5,3 %) aj z dôvodu novembrového rastu cien prostriedkov na umývanie a pranie v domácnostiach.

Medzimesačný vývoj – november 2021 v porovnaní s októbrom 2021

Medzimesačne ceny vzrástli o 0,5 %. Tempo rastu sa druhý mesiac po sebe zmiernilo, v októbri bol medzimesačný rast 0,6 %, v septembri 0,8 %, informuje ŠÚSR

Spomedzi 12 hlavných zložiek (odborov) spotrebného koša ceny vzrástli v ôsmich, v dvoch odboroch sa vývoj nezmenil (vzdelávanie a pošty a telekomunikácie). Najvýznamnejšie k medzimesačnému rastu cien prispievali vyššie ceny v odbore potraviny a nealkoholické nápoje. Rast sa udržal počas väčšiny mesiacov, pokles cien v tomto roku zaznamenali dvakrát (marec a august). Vyššie ceny v odbore ovplyvňoval nielen rast cien potravín o 0,5 %, ale v novembri aj rast nealkoholických nápojov o 0,8 % (v októbri ceny klesli). Oproti októbru sme si priplatili za kávu, čaj a kakao (1 %) aj za minerálne vody a nealko nápoje (0,6 %). Spomedzi potravín rast významnejšie podporili vyššie ceny chleba a obilnín o 1,5 %, mlieka, syrov a vajec o 1,4 %, a tiež olejov a tukov o 4,4 %, čo bolo ovplyvnené najmä dynamikou rastu cien masla. Naopak, medzimesačne sme už druhý mesiac po sebe lacnejšie kupovali ovocie (v novembri o 3,8 %), mäso a zeleninu (zhodne o 0,3 %).

Medzimesačný rast cien naďalej podporili rastúce ceny v odbore bývanie a energie, a to najmä u zložiek, ktoré reagujú na vplyv drahších stavebných materiálov. Imputované nájomné (zohľadňuje náklady na vlastné bývanie) oproti októbru zdraželo o 0,8 % a súčasne údržba a opravy obydlia o 1,2 %. Imputované nájomné je výraznou zložkou inflácie celý tento rok, jeho dynamika rastu však aktuálne bola nižšia ako v predchádzajúcich troch mesiacoch.

zväčšiť Vývoj spotrebiteľských cien Foto: ŠÚSR
vyvoj spotrebitelskych cien Vývoj spotrebiteľských cien

Viac ako v októbri sme v novembri zaplatili aj za nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domácnosti o 1,4 %, čo je najvyšší rast v tomto roku. V tomto odbore sa medzimesačný rast prejavil najmä pri tovaroch pre domácnosť na krátkodobú spotrebu (2,9 %), kde sa zvýšili ceny za prostriedky na pranie a umývanie.

Medzimesačné zníženie sme zaznamenali v dvoch odboroch, v rámci odboru alkoholické nápoje a tabak klesli najmä ceny piva o 0,6 % a vína o 0,3 %. Pokles v odbore zdravotníctvo ovplyvnilo zníženie cien farmaceutických výrobkov o 0,5 %.

Index spotrebiteľských cien sa v novembri oproti októbru zvýšil v domácnostiach zamestnancov, v domácnostiach dôchodcov, v nízkopríjmových domácnostiach zhodne o 0,5 %.

Medziročný vývoj – november 2021 v porovnaní s novembrom 2020

Podľa informácií zo ŠÚSR medziročná hodnota inflácie v novembri 2021 vzrástla na 5,6 %, ceny oproti novembru 2020 boli vyššie vo všetkých 12 sledovaných odboroch. Na tejto vysokej hodnote sa podieľali najmä rasty cien potravín, oproti minuloročnému novembru boli vyššie o 4,8 %, čo je najviac od mája 2020. Potraviny boli medziročne drahšie vo všetkých 9 sledovaných potravinových triedach, najviac vzrástli ceny chleba a obilnín o 5 %, mlieka a syrov o 5,2 %, ako aj olejov a tukov o 19,4 %. Z nealkoholických nápojov sme viac zaplatili za kávu, čaj a kakao o 3,7 %. Potraviny a nealkoholické nápoje sú druhou najvýznamnejšou položkou vo výdavkoch slovenských domácností.

Sporenie do šporkasy. Čítajte viac Slováci prichádzajú o veľa peňazí. Miliardy eur ležia ladom a požiera ich vysoká inflácia

Druhý najvýznamnejší vplyv na rast cien mala doprava, a to ceny palív, ktoré v novembri dosiahli nový tohtoročný rekord v dynamike medziročného rastu na úrovni 31,2 %. Táto hodnota je však podporená aj bázickým efektom, teda nižším porovnávacím základom v roku 2020, kedy palivá pod vplyvom pandémie zlacňovali. Vyššie boli ceny aj za náhradné diely a príslušenstvo pre osobnú dopravu, ako aj za nákup motorových vozidiel či bicyklov.

Rast cien v odbore bývanie a energie, ktorý tvorí najvyšší podiel vo výdavkoch slovenských domácností, dosiahol 4 %, čo je tiež najvyššia hodnota tento rok. Vývoj bol podporený jednak pretrvávajúcim rastom cien stavebných materiálov v imputovanom nájomnom (medziročný nárast o 12,1 %) aj v dvoch ďalších zložkách – v údržbe a oprave obydlia (+10,5 %) a v ostatných službách týkajúcich sa obydlia (+4,3 %). Aktuálne sa zvýšili aj ceny pevných palív, medziročne boli vyššie o 6,2 %. Na výraznejšie zdražovanie v tejto zložke naďalej pôsobia tlmiaco medziročne nižšie ceny energií (elektriny a plynu), ktoré trvajú od začiatku roka.

Pod medziročný rast inflácie sa podpísali aj vyššie ceny v odbore reštaurácie a hotely, najmä už tretí mesiac výrazne vyššie ceny v závodných jedálňach, čo bol dopad septembrových zmien v štátnom financovaní obedov na základných školách. Aktuálne však prispel aj rast cien za stravovacie služby v reštauráciách a kaviarňach, za ich služby sa platilo o 6,4 % viac ako pred rokom. Je to dôsledok výraznejšieho rastu cien za posledný mesiac.

Infláciu v medziročnom porovnaní takisto už deviaty mesiac po sebe navyšoval rast cien tabakových výrobkov po úprave daní zo začiatku roka (v novembri o 15,3 %), ako aj vyššie ceny alkoholických nápojov, hlavne destilátov a vína. V menšej miere k úrovni inflácie prispeli vyššie ceny za pomôcky a výrobky na osobnú starostlivosť (o. i. predmety pre osobnú hygienu).

Index spotrebiteľských cien sa v novembri 2021 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov o 5,7 %, za domácnosti dôchodcov, za nízkopríjmové domácnosti zhodne o 5,4 %, informuje ŠÚSR.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #Slovensko