Pokračovanie článku: Bývanie zdraželo skoro o pätinu, ťahajú ho domy. Ľudia chcú väčší priestor na život

Prečo je záujem o domy

Oslovení odborníci hovoria o niekoľkých faktoroch, prečo cena domov začala rásť rýchlejšie ako cena bytov. Už spomínaným dôvodom je pandémia. Podľa hlavného analytika VÚB banky Zdenka Štefanidesa je to potreba väčšieho životného priestoru kvôli práci z domu či väčšie možnosti vybehnúť von do záhrady. Na druhej strane život v meste stratil počas pandémie na význame, keďže množstvo služieb bolo zatvorených a niektoré sa nemusia otvoriť ani po odznení pandémie.

Druhý dôvod je ten, že vysoké ceny bytov v mestách a ich nedostatok vytláčajú ľudí do kúpy nehnuteľností v okolitých obciach. Realitný analytik zo spoločnosti Bencont Jozef Prozbík v tejto súvislosti hovorí, že v mestách sa najmä v pomere ku mzde stáva vlastné bývanie čoraz menej dostupné. Preto sa dostáva do popredia aj cenovo dostupnejšie bývanie v okolí miest, kde sa stavajú najmä domy, a nie byty.

Ďalším vysvetlením je aj to, že ceny domov boli relatívne oproti cenám bytov podhodnotené. „Od prasknutia bubliny v roku 2009 do roku 2019 napríklad priemerná ceny bytu podľa údajov NBS vzrástla o 36 percent, zatiaľ čo cena domov iba stagnovala,“ vysvetľuje pre Pravdu Štefanides. Takže priestor pre nárast cien v prípade domov bol podľa neho väčší.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #domy #ceny bývania