Pokračovanie článku: Bývanie zdraželo skoro o pätinu, ťahajú ho domy. Ľudia chcú väčší priestor na život

Populárne satelity

Odborníci, ktorých oslovil denník Pravda, tvrdia, že pandémia jasne dopomohla k obľúbenosti domov. Analytička 365.bank Jana Glasová hovorí, že v minulosti draželi hlavne byty vo väčších mestách. No dnes sa to zmenilo. Rast sledujeme hlavne pri domoch v okolí miest, teda v satelitoch. Nemalý rast v počte obyvateľov zaznamenali najmä obce susediace s Bratislavou. Ivanka pri Dunaji má v súčasnosti oficiálny počet ľudí s prihláseným trvalým bydliskom 6 900. Rovinka 5 000 a Bernolákovo dokonca 8 600. Tieto obce pri hlavnom meste majú dnes toľko obyvateľov, že by pokojne mohli byť kvalifikované ako mestá.

„Sme svedkami toho, ako koronakríza umocnila záujem ľudí o život na vidieku,“ potvrdzuje trend hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák. Vidiek a výstavbu domov vidia mnohí developeri ako investičnú príležitosť. Kaliňák hovorí, že práve preto tam stavajú viac rodinných domov ako bytoviek. Dokonca to zachádza tak ďaleko, že obce musia brzdiť developerov. Môže sa totiž stať, že nebude dosť miest v škôlkach, školách alebo obyčajných parkovacích priestorov. „Sú to obrovské finančné výdavky, na ktoré obce nemajú dosť peňazí,“ tvrdí Kaliňák.

Odborník na realitný trh Viktor Obtulovič zo spoločnosti FinGo.sk dokonca tvrdí, že ceny domov v satelitoch dorovnávajú ceny bytov v hlavnom meste a často ich aj prevyšujú. Zbežný pohľad na realitné portály ukáže dom so stometrovou úžitkovou plochou a so záhradou 150 štvorcových metrov aj za dvestotisíc eur. Za takúto sumu si vie človek nájsť v bratislavskom Novom Meste či v Ružinove starší dvoj- či trojizbový byt. Na porovnanie, ak chce ísť bývať ešte bližšie k centru hlavného mesta, za túto sumu si vie zaobstarať maximálne garsónku či jednoizbový byt.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #domy #ceny bývania