Pokračovanie článku: Maslo vystrelilo nad tri eurá. Vianočné pečenie sa predraží

Maslo očami obchodu

Koľko strán, toľko pohľadov na mlieko, maslo a jeho aktuálnu aj budúcu cenu. "Cena masla momentálne stúpa kvôli nedostatku mlieka a smotany nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe,“ povedal Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO). Pripomenul, že v súvislosti s pandémiou klesol počet dojníc v Európe čo zvýšilo dopyt po masle v rámci európskeho trhu. Na pokrytie dopytu po masle, ale aj mlieku a smotane, musia obchodníci nakupovať nielen na Slovensku, ale aj v iných krajinách EÚ, keďže nemajú momentálne na Slovensku dostatok týchto produktov. Tento nedostatok tlačí na vyššiu odbytovú cenu, preto dochádza aj k zvyšovaniu cien na pulte.

"Ukazuje sa ale, že problém s nedostatkom mlieka a masla je na Slovensku ešte vypuklejší ako v zahraničí a niektoré slovenské mliekarne nie sú schopné dodať potrebné množstvo produktov, ktoré obchodníci potrebujú predávať štandardne alebo cez predajné akcie, pretože na Slovensku je nedostatok primárnej suroviny,“ uviedol Martin Krajčovič. Dodal, že každá kríza má žiaľ kvôli nedostatočnému financovaniu agropotravinárstva zo strany štátu väčší dosah na domácich producentov ako na zahraničných.

"Dlhodobo podporujeme vytváranie rovnakej štartovacej čiary pre domácich producentov v porovnaní s ich konkurenciou v Česku, Maďarsku a Poľsku. Okrem mlieka a mliečnych výrobkov je potrebné podporiť aj ďalšie segmenty potravinárstva ako mäso, mäsové výrobky, tuky, ovocie či zeleninu. Pri bravčovom mäse je tiež dobre vidieť, ako slovenskí producenti nevedia reagovať na krízu. Kvôli tomu, že Čína prestala brať bravčové z niektorých európskych krajín, tak na spoločnom trhu je veľký prebytok bravčového mäsa. Slovenskí producenti nevedia kvôli dlhodobej nedostatočnej domácej podpore zo strany štátu konkurovať a v rámci konkurencieschop­nosti sa vytvárajú priepastné rozdiely. Na Slovensku potrebujeme poctivo dofinancovať agropotravinárstvo, a to nielen na súčasnú úroveň krajín V4, ale tak, aby sme boli schopní v nejakom horizonte tieto krajiny v rámci investícií a konkurencieschop­nosti dobehnúť,“ uzavrel Krajčovič.

© Autorské práva vyhradené

312 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #ceny #Slovensko #Vianoce #maslo