Pokračovanie článku: Maslo vystrelilo nad tri eurá. Vianočné pečenie sa predraží

Všeobecné vyhlásenia nestačia

Aká je vôbec budúcnosť slovenského mlieka, a tým aj masla a ostatných mliečnych výrobkov? Najhorúcejšou témou je zvyšovanie ceny surového kravského mlieka a energií, ktoré sú potrebné na jeho výrobu aj spracovanie. Marián Šolty ani jeho náprotivok predseda Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka Alexander Pastorek neskrývajú úskalia, ktoré trčia spod čoraz nižšej hladiny domácej produkcie mlieka.

Pastorek otvorene hovorí, že situácia v mliečnom sektore ešte nikdy nebola taká zlá, aká vládne v súčasnosti. Porovná cenu mliečnej suroviny na Slovensku s priemerom Európskej únie. Za október dostali slovenskí mliečni farmári o päť centov menej ako bol priemer v EÚ. Toto je dôvod, prečo ďalšie a ďalšie podniky dávajú najavo, že skončia s výrobou mlieka. "Nemá to zmysel, mlieko privádza podniky na mizinu,“ hovorí Pastorek. Vysvetľuje, že kým ešte v predchádzajúcich troch rokoch bolo zaostávanie za priemernou eurocenou len o jeden cent, to súčasné je už ekonomicky neudržateľné.

Pred dvoma mesiacmi sa konalo búrlivé valné zhromaždenie prvovýrobcov mlieka. Marián Šolty na ňom ubezpečil, že mliekari sa neboja európskej ceny, ale toho, že na Slovensku nebude onedlho dosť mlieka. "Celý sektor mlieka sa ocitol v ťažkej situácii, ktorá je výsledkom neschopnosti niekoľkých slovenských vlád. Podcenili rolu mlieka ako základnej potraviny vo výžive obyvateľstva a nechali ho napospas trhu, kde sa stretajú produkty s nerovnakou dotačnou podporou národných vlád. Veľa bude závisieť od toho, ako zareaguje rezort, stále však v tejto otázke nepadlo konečné rozhodnutie,“ povedal Šolty.

Pastorek formuloval požiadavku prvovýroby celkom jednoznačne – alebo producenti mlieka dostanú mimoriadnu podporu 35 miliónov eur, akú mu poskytla vláda počas poslednej mliečnej krízy v roku 2016, alebo sektor do pár rokov zahynie. Mliečni farmári by chceli mať jasno aj v otázke rozvoja výroby mlieka v období rokov 2023 až 2027. "Už nám nestačia všeobecné ubezpečenia. Alebo dostaneme jasné záruky, alebo nie a potom z výroby vycúvajú aj tí najlepší producenti mlieka,“ opísal náladu medzi poľnohospodármi Alexander Pastorek.

Čím skôr sa veci vyjasnia, tým skôr budú všetci vedieť, na čom sú. Celý proces skomplikoval zdravotný stav ministra pôdohospodárstva. "Chápeme, musíme byť trpezliví, aj budeme, ale všetko treba raz rozseknúť. V neistote sa dlhodobo žiť nedá,“ povedal Pastorek.

Mliečne výrobky už nebudú lacné. A to nielen pre dražejúce krmivá, ale najmä energie. "Ak podpisujete zmluvy, kde ceny energií rastú troj- až štvornásobne, nemôžete predávať lacnejšie, ale drahšie,“ povedal Šolty.

Práve teraz prebiehajú rokovania o cenách medzi obchodnými reťazcami a mliekarňami. "Nie sú to jednoduché vyjednávania, obchod sa háda o percentíčka, a pritom zdražovanie sa odohráva v úplne iných rozmeroch,“ naznačil atmosféru, v akej prebieha jednanie o ceny Marián Šolty.

© Autorské práva vyhradené

312 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #ceny #Slovensko #Vianoce #maslo