Maslo vystrelilo nad tri eurá. Vianočné pečenie sa predraží

Dva týždne pred Vianocami lietajú ceny masla ako na hojdačke. Ak má človek šťastie, kúpi vo veľkých reťazcoch najrozšírenejšie, 250-gramové, balenie aj po 1,85 eura. Inak však obľúbená štvrtka stojí v rozmedzí od 2,70 do 3,40 eura. Také drahé maslo na Slovensku, ktoré v ňom bolo v minulosti sebestačné, ešte nebolo.

10.12.2021 19:23
vianoce
Ilustračná fotka
debata (312)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

S vysokými cenami treba rátať aj do budúcnosti. Maslo je len ďalším dôkazom, že za potraviny si priplatíme, a to možno viac, ako pripúšťali optimistické odhady zo začiatku októbra, hovoriace o piatich percentách.

Maslo nie je obyčajná potravina. V potravinovej hierarchii stojí vysoko hneď z dvoch dôvodov, chlieb či rožok s maslom patria k pilierom povojnovej výživy obyvateľstva v celej Európe. So samozrejmosťou maslo servírujú v reštauráciách. Zvykáme si, že základné potraviny počnúc chlebom, pokračujúc mliekom a maslom, mäsom, dražejú. Nič na tom nezmenia ani vyše tridsaťpercentné zľavy, na ktoré lákajú spotrebiteľov k pultom obchodné reťazce.

Jozef Sedlák Čítajte viac Maslo na hlave

Fakt, že ceny potravín, ktoré roky pôsobili protiinflačne, začali nie mierne, ale prudko rásť, sa dal očakávať. Najmä na Slovensku so zdevastovaným poľnohospodárstvom a potravinárstvom, ktoré sa už nemôžu oprieť o klasickú štruktúru rastlinnej a ešte viac živočíšnej výroby.

V krajine pod Tatrami sa všetko zmenilo. Došlo k obmene obyvateľstva a kým jedna generácia – rodičov dnes dospelých detí iba v nemom úžase hľadí na zámenu kedysi typických slovenských výrobkov za zahraničné, tak ich 30-, 40-roční synovia a dcéry, nehovoriac už o vnúčatách, považujú nemecké maslo, mäso, dopekané pekárenské výrobky z vyvezenej slovenskej pšenice za prirodzenú ponuku obchodných reťazcov.

© Autorské práva vyhradené

312 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #ceny #Slovensko #Vianoce #maslo