Štartujeme sezónu, odkazujú strediská. Kde si zalyžujete a na aké akcie lákajú?

Od soboty 10. decembra je povolená prevádzka vlekov a lanoviek. Niektoré začali s prípravami už v lete, iné sa spoľahli na prirodzený sneh. Od soboty navyše lákajú návštevníkov aj na akcie a zľavy. Denník Pravda oslovil slovenské strediská a areály, ako sú nachystané, čo ponúkajú a aké sú pravidlá.

10.12.2021 14:09
Švajčiarsko, koronavírus, lyžovačka Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (6)

Anketa: Ako ste pripravení na štart sezóny?

Vrátna Malá Fatra

Veronika Šupolová, marketingová manažérka

Stredisko otvárame už zajtra piatok 10.12.. V prevádzke bude zatiaľ detský park a detský vlek, počas víkendu bude v prevádzke aj kabínková lanovka. Občerstvenie bude možné zakúpiť cez výdajné okienko v bufete. Prevádzka bude v súlade s aktuálnymi nariadeniami, teda v režime OP, očkovaní prekonaní.

Príprava na zimnú sezónu prebiehala štandardne, údržbou a revíziou dopravných a zasnežovacích zariadení. So zasnežovaním sme začali koncom novembra.

Orava SNOW

Róbert Škripko, konateľ KORA Slovakia s.r.o.

Sme pripravení otvoriť stredisko za dodržania stanovených obmedzenií Momentálne ešte zasnežujeme. Stredisko otvoríme najneskôr 25.12.2021.

VIDEO: Otvorenie lyžiarskej sezóny vo Vrátnej doline.
Video

Winter Park Martinky

Juraj Balucha, manažér strediska

Winter Park Martinky na Martinských holiach začína sezónu spravidla po Vianočných sviatkoch. Lyžuje sa tu predovšetkým na prírodnom snehu, preto štart sezóny závisí iba od počasia. Zasnežujeme iba na jednej zjazdovke, kde prebiehajú prípravy každoročne začiatkom decembra. V rámci strediska sme na sezónu celkovo pripravení, máme tím dlhoročných profesionálov, ktorí sa na lyžovačku už veľmi tešia, keďže v uplynulom roku bolo naše stredisko otvorené z dôvodu opatrení len jeden deň a to 31. decembra 2020.

Vďaka uvoľneným opatreniam bude v sobotu 11. decembra od 08:30 otvorená zjazdovka a sedačková lanovka Floch. Lyžovať sa bude v rámci OP režimu – pri kúpe skipasu v pokladni prebehne kontrola covid passu prostredníctvom mobilnej aplikácie alebo dokladov o prekonaní ochorenia COVID-19.

Rodiny s deťmi čakajú zvýhodnené ceny skipasov a lyžiarov poteší aj zľava vo výške 20% na celosezónny skipas, ktorá platí do 24. decembra. Doklad o zaplatení parkovného vo výške 10 eur je možné jednorazovo uplatniť ako voucher v hodnote 5 eur na zľavu k akémukoľvek skipasu. Občerstvenie bude dostupné formou výdajného okienka v Novej Ponorke, ktorá prechádza do dennej prevádzky v čase 09:00 – 16:00. Počas víkendu obslúži lyžiarov aj obľúbený Après-ski bar priamo na svahu.

Tatry Mountain Resorts

Marián Galajda, hovorca TMR

Na základe uvoľnenia opatrení a novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva od soboty 11.12. spúšťame prevádzku lyžiarskych stredísk v Jasnej a vo Vysokých Tatrách na Štrbskom Plese pri dodržaní všetkých nastavených opatrení.

Sme pripravení spustiť lyžovačku hneď, ako to bude možné. Pre zaujímavosť – v Rakúsku je lockdown a lyžiarske strediská sú pre domácich za prísnych podmienok otvorené, rovnako tak plánuje otvoriť strediská aj Poľsko. Samotný COVID automat na Slovensku rovnako umožňuje prevádzku lyžiarskych stredísk aj v najprísnejšej fáze. Jednoducho – lyžovačka ako exteriérový šport predstavuje pri dodržiavaní nastavených pravidiel minimálne riziko.

VIDEO: Zasnežovanie lyžiarskeho strediska v Tatranskej Lomnici.

Video

Snowparadise Veľká Rača Oščadnica

Patrik Sučik, hovorca

Na zimnú sezónu sme v lyžiarskom stredisku Snowparadise Veľká Rača Oščadnica pripravení. Lanové dráhy, rovnako tak aj stroje na úpravu lyžiarskych svahov prešli pravidelnou údržbou, snežné delá sú rozmiestnené na svahoch. Zasnežovanie sme zatiaľ však v našom stredisku nespustili, nakoľko do dnešného dňa sme nezaznamenali vhodné poveternostné podmienky. Sme pripravení ponúkať všetky služby, ktoré budú povolené.

Branislav Tréger Čítajte rozhovor Šéf združenia samospráv: Rast cien je dramatický, problémy s energiami čakajú 80 percent miest a obcí

Región Vysoké Tatry

Lucia Blašková, výkonná riaditeľka oblastnej organizácie cestovného ruchu

So zasnežovaním svahov sme začali. Celkovo s prípravou lyžiarskych stredísk sa začína už v lete, pretože je to náročný (aj finančne) proces, ktorý má niekoľko štádií. Podstatné je, že začali klesať teploty pod nulu, čo je podstatné pre umelé zasnežovanie. Začalo sa aktívne aj s prípravou bežeckých tratí a ich zasnežovaním, bežky sú čoraz populárnejšie a v našom regióne je to niekoľko desiatok kilometrov veľmi kvalitných a udržiavaných trás. Začíname aj s prípravou klzísk. Všetky tieto outdoorové aktivity budú cez zimu dostupné v podstate bez ohľadu na stav – veríme, však že pre lyžiarov z celého Slovenska aj zahraničia, nielen pre domácich.

Aj v prípade, keby sa lockdown predlžoval, pre nás to znamená to isté čo minulý rok. Minimálna- nutná údržba, otvorenie stredísk v núdzovom režime, min. rok opravím sa poplatky nevyberali – bol to dobrovoľný príspevok na údržbu svahov. Na žiadnej zo zimných atrakcií ako sú aj napr. klziská či bežkárske trate, sánkovanie sa vstupné ani poplatok nevyberá, sú dostupné všetkým. Zdravý pohyb na zdravom čerstvom vzduchu – Tatry ako liek pre všetkých.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #cestovný ruch #lyžovačka #sezóna