Pokračovanie článku: Ceny energií drvia obce, mestá aj ambulancie. Toto som ešte nezažil, hovorí riaditeľ školy

Vysúťažiť dodávateľa trvá

Samosprávy sú povinné obstarávať energie cez verejné obstarávanie. Predajcovia energií sa však v aktuálnej situácii prudkého zdražovania do nových zmlúv s obcami a mestami nehrnú.

Samosprávy pritom musia dodržať stanovené lehoty a podmienky. To trvá určitý čas, ktorý ich dostáva pod tlak. „Firma aj domácnosť sa môžu s dodávateľom dohodnúť na dodávkach prakticky počas jedného dňa, kým samospráve trvá niekoľko týždňov, kým môže podpísať vysúťaženú zmluvu. Cena sa pritom väčšinou určuje v momente podpisu zmluvy, lenže nikto nevie predvídať, kam sa pohne o niekoľko týždňov, najmä pri súčasných prudkých cenových zmenách," vysvetľuje Ján Pišta z poradenskej spoločnosti v energetike JPX.

Samosprávy sa tak dostávajú aj do legislatívne nepríjemnej situácie. „Ak sa rozhodnú zazmluvniť dodávateľa, ktorý limituje svoju ponuku konkrétnym krátkym dátumom a časom, môže to evokovať podozrenie z nehospodárnosti, čo vytvára ďalšiu úroveň potenciálnych problémov,“ dodáva predseda ZMOS Tréger.

plasty, zber plastov Čítajte aj Zaoberá sa zelenou ekonomikou: Dôležité je rozpoznať správne alternatívy a nepodľahnúť greenwashingu

Európski ministri odporúčajú nižšiu DPH

Ďalším riešením, ktoré by mohlo samosprávam pomôcť a taktiež ho zaviedli u našich západných susedov, je zníženie DPH za energie. Vyzýva k tomu aj Európska komisia a ideu podporilo aj ministerstvo hospodárstva.

V utorok znižovanie DPH v mimoriadnych prípadoch odobril aj Brusel. Ministri financií vo výbore ECOFIN sa dohodli, že EÚ umožní členským štátom zaviesť dve znížené sadzby DPH vo výške nie menej ako 5 percent. Krajiny EÚ si budú môcť okrem toho zaviesť aj jednu super zníženú sadzbu vo výške menej ako 5 percent a jednu takzvanú „nulovú sadzbu“. „Veľmi si vážim obrovské vynaložené úsilie a osobne si myslím, že by malo byť korunované úspechom,“ zdôraznil štátny tajomník MF SR Ľuboš Jančík v Bruseli, ktorý návrh taktiež podporil.

V Česku vláda odklepla jej zoseknutie z 21 percent na nulu. U nás návrh na 5 percentnú DPH miesto 20 percentnej cez parlament neprešiel. Narazil na financmajstra Igora Matoviča. „Keď raz znížite DPH pri energiách, chcem vidieť toho politika potom, keď budú normálne ceny energií, kto tú DPH zvýši. To je z pohľadu verejných financií katastrofa, lebo je to opatrenie defacto štrukturálne, trvalé, lebo nebude nikto mať odvahu to zvýšiť potom skokovo,“ skonštatoval Matovič.

© Autorské práva vyhradené

140 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #elektrina #zdražovanie #energetika #ceny energií #mestá a obce