Ceny energií drvia obce, mestá aj ambulancie. Toto som ešte nezažil, hovorí riaditeľ školy

Martin Škraban je riaditeľom Základnej školy v Nitrianskom Rudne v okrese Prievidza už desať rokov. Hovorí, že také starosti ako teraz ešte nezažil. Oproti terajším účtom im cena plynu vyskočí o vyše 100 percent a elektrina o 40 percent. Na budúci rok tak má škola zaplatiť o vyše 18-tisíc eur viac za energie.

09.12.2021 17:51
trenčín, škola Foto:
Ilustračné foto.
debata (140)

„Zdražovanie mi robí poriadne hlboké vrásky na čele. Veď aj doteraz tvorili energie výrazne najvyššiu časť nášho rozpočtu,“ vysvetľuje pre Pravdu. Rozpočet im nik nenavýšil už desaťročie. No za ten čas narástli ceny všetkého. „Pri nezmenenom rozpočte školy to znamená, že okrem energií dokážeme udržať len základnú prevádzku, ostane nám na kriedy, fixky, toner, papier, hygienu a príspevky zamestnancom na dôchodok. Žiadny rozvoj, nijaká modernizácia,“ sťažuje sa riaditeľ. Podobné komplikácie riešia aj iní riaditelia škôl, starostovia a primátori či dokonca ambulancie po celom Slovensku.

„Situácia začína byť kritická. Množia sa podnety od našich členov, ktorým bolo už oznámené navýšenie nájmov aj o 50 percent. Okrem Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) nik z kompetentných neprejavil záujem o ponúkanú vzájomnú diskusiu,“ tvrdí výkonná riaditeľka Zväzu ambulantných poskytovateľov Naďa Trenčanská Bedušová.

Osvetlenie, lampa, sídlisko, bývanie, panelák, svetlo Čítajte viac Polovica samospráv rieši, za čo bude kúriť a svietiť. Pomôcť im môžu 3 zmeny

Pravda na problémy so zabezpečením energií, ktoré má tretina samospráv a približne polovica zo 140 miest, upozorňovala na titulnej strane denníka a na webe pravda.sk už 30. októbra.

Mestá a obce ako zriaďovatelia verejných služieb nie sú totiž regulované ako domácnosti. Dodávateľov energií si musia samy nájsť a následne uzavrieť zmluvu. Má to však háčik. Elektrina na trhu zdražela od začiatku roka viac ako trojnásobne, plyn viac ako štvornásobne. Nikto preto nechce samosprávam garantovať cenu. Ak by dodávateľ podpísal s obcou zmluvu, o pár dní by cena mohla byť ešte vyššia a musel by ju doplácať zo svojho.

Branislav Tréger Čítajte rozhovor Šéf združenia samospráv: Rast cien je dramatický, problémy s energiami čakajú 80 percent miest a obcí

Hospodársky výbor hľadá riešenie

Odpovede na otázky, ako pomôcť mestám a obciam, preto zástupcovia dotknutých hľadali vo štvrtok v hospodárskom výbore parlamentu. Viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Roman Karlubík upozornil, že situácia je mimoriadne vážna. Pre turbulencie na trhu väčšina subjektov čakala s nákupom energií do poslednej chvíle.

„Zastupujeme zamestnávateľov 460-tisíc ľudí, zdravotnícke zariadenia, títo všetci čelia problému s energiami. Súčasná cena elektriny nie je 50 eur ako v januári, ani 100, ani 120, ale 180 eur za megawatthodinu. Plyn zdražel v priebehu posledných 24 hodín zo 70 na 85 eur, tak rýchlo, že museli zatvoriť burzu. Komodity sú nielen drahé, nedajú sa ani len kúpiť, taký veľký je dopyt," upozornil.

elektrina, ceny, energie, elektrický prúd Čítajte viac Elektrina na trhoch dosahuje nové rekordy. Od začiatku roka zdražela 3-násobne

Podobne aj predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger upozornil, že situácia je kritická aj v regiónoch. Hrozí, že školy čoskoro nezatvorí pandémia, ale účty za teplo. „Sme v situácii, keď čas hrá proti nám," apeloval na výbor. Predseda združenia samosprávnych krajov SK8 Jozef Viskupič (OĽaNO) k tomu dodal, že nejde len o aktuálne očakávané zvyšovanie nákladov zhruba o 30 percent pre samosprávy. „Pri súčasnom zdražovaní čelíme riziku, že dodávatelia môžu pre prudké zdražovanie začať vypovedať aj existujúce zmluvy," povedal Viskupič.

Výbor sa však napriek alarmujúcej situácii na konkrétnych riešeniach nezhodol. Na zasadnutí sa totiž nezúčastnili zástupcovia kľúčových ministerstiev. Predseda výboru Peter Kremský (OĽaNO) však poveril ÚRSO, aby pripravil opatrenia, ktoré zabránia zdražovaniu energií pre domácnosti o viac ako 25 percent oproti roku 2020.

„Čo sa týka miest a obcí, potrebujeme v prvom rade zistiť a vyčísliť, aké kompenzácie budú potrebovať, o koľko im tie ceny narastú. Zároveň však budem urgovať čo najskoršie zasadnutie ďalšieho výboru, na ktorom sa zúčastnia aj ministerstvá hospodárstva, financií, školstva a životného prostredia. Treba urýchlene prijať konkrétne riešenia," povedal pre Pravdu Kremský s tým, že očakáva najskorší termín začiatkom januára.

© Autorské práva vyhradené

140 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #elektrina #zdražovanie #energetika #ceny energií #mestá a obce