Pokračovanie článku: Za vjazdy autobusov na stanicu Nivy si župan Viskupič priplatí 400-tisíc, Droba dva milióny

Náklady na pleciach samosprávy

Pre autobusového dopravcu, ktorý prevádzkuje prímestskú dopravu, neznamená takéto zvýšenie ceny vstupu žiadny problém. Náklady sa totiž presúvajú na plecia objednávateľa služby, teda na samosprávy. Nové Nivy tak zaťali do rozpočtu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) dvojmiliónovú sekeru. V prípade Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) pod vedením Jozefa Viskupiča (OĽaNO) ide napríklad o zvýšenie výdavkov o 400-tisíc eur ročne.

Bratislavská stanica je súčasťou aj cestovného poriadku Trnavského samosprávneho kraja. Ten už na zvýšené náklady musel zareagovať. „Obrovský nárast poplatkov za vjazd na stanicu nás donútil zvážiť ich redukciu v nových cestovných poriadkoch na obdobie 2021/2022,“ tvrdí pre Pravdu Eva Pišová, ktorá je poverená riadením Odboru dopravnej politiky Úradu TTSK. Podľa nej v súčasnosti už prebiehajú rokovania a preverujú aj možnosti nástupu a výstupu cestujúcich na inom mieste alebo miestach v Bratislave. „Keďže poplatky za vjazd do stanice si zmluvní dopravcovia župy započítavajú medzi ekonomicky oprávnené náklady, navýšenie poplatkov v konečnom dôsledku znáša Trnavský samosprávny kraj,“ dodáva Pišová s tým, že pri zachovaní tohtoročného počtu vjazdov do stanice by išlo o zvýšenie nákladov o asi 390-tisíc eur ročne.

Takéto náklady musí znášať aj Bratislavský samosprávny kraj, ktorému šéfuje Juraj Droba (SaS). V polovici novembra prímestskú dopravu prevzal nový regionálny autobusový dopravca – spoločnosť Arriva. Vplyv na rozpočet Bratislavského kraja po zavedení nového cenníka zo strany prevádzkovateľa stanice bude znamenať zvýšenie približne o 1,6 až dva milióny eur ročne oproti doterajším nákladom. Konečná cena bude závisieť od skutočného počtu spojov smerujúcich na stanicu.

Aj napriek týmto nadštandardne vysokým cenám BSK s využívaním novej stanice stále počíta. „Pre cestujúcich totiž predstavuje veľký komfort a ide o najmodernejšiu autobusovú stanicu svojho druhu v širokom okolí,“ vysvetľuje pre Pravdu Michal Feik z tlačového oddelenia BSK.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #autobusová stanica #Nivy