Pokračovanie článku: Prichádza revolučná zmena v platení: Peniaze budú pripísané na účet do niekoľkých sekúnd

Dobrovoľná konkurenčná výhoda

Nové expresné transakcie však nemusia byť zadarmo pre prvých zákazníkov. Nariadenie NBS ani európskych inštitúcií totiž nerieši, či môžu byť takéto platby spoplatnené.

Dobiš z Finančného kompasu si ale myslí, že banky budú na túto výhodu klientov lákať, budú sa chcieť odlíšiť od tých, ktoré túto službu neponúkajú, a tak k spoplatneniu nepríde. „V Česku, kde majú vlastnú metódu okamžitých platieb, to banky ponúkali zadarmo, niektoré to mali spoplatnené pár korunami ako službu navyše, postupne si však uvedomili, že táto platba zadarmo byť musí,“ hovorí. To, že instantnú platbu plánujú ponúkať ako súčasť balíkov služieb, teda bez poplatkov navyše, však zatiaľ potvrdila len Slovenská sporiteľňa. Tatra banka a 365. bank sa vyjadrili, že o spoplatňovaní okamžitých platieb sa nateraz diskutuje a definitívne rozhodnutie ešte nepadlo. VÚB banka sa zatiaľ nevyjadrila, či to spoplatní.

Finančná správa / FS / Kriminalisti / Čítajte viac Finančná správa uľahčí hľadanie bankových účtov. Zmeny štartujú od januára

Výhodou pre banky je aj fakt, že obídením kartovej platby v prípade okamžitej transakcie odpadá výmenný poplatok jej vydavateľovi. Ten majú v rámci domáceho trhu Mastercard aj Visa nastavený na 0,20 percenta pri platbe bežnou debetnou kartou. V prípade komerčného využitia sa percento šplhá od 1,20 do 1,80 z každej úhrady.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #banky #platby