Prichádza revolučná zmena v platení: Peniaze budú pripísané na účet do niekoľkých sekúnd

Keď zadáte platbu, zvyčajne to trvá, kým peniaze aj naozaj prídu na účet. Niekedy to môže byť aj niekoľko dní. „Pracujem v tíme šiestich ľudí a hoci máme na zmluve rovnaký výplatný dátum, ešte ani raz nám nedorazili peniaze naraz, keďže máme takmer každý inú banku. Niekedy je ten rozdiel aj tri dni,“ opisuje svoju skúsenosť Filip, ktorý pracuje v jednej z korporácií v Bratislave.

07.12.2021 17:15
ruky, peniaze, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata (14)

Tieto problémy sa ale čoskoro stanú pre mnohých ľudí minulosťou. Slovenské banky sa od februára pripoja k 24 európskym krajinám, ktoré poskytujú takzvané okamžité platby do 10 sekúnd. V skutočnosti to však môže byť o pár sekúnd viac. Novinka má prísť do praxe od 1. februára 2022. Tento termín potvrdili 3 banky: Slovenská sporiteľňa, Tatra banka a VÚB. Ostatné zatiaľ systém dolaďujú a pripoja sa neskôr. Pôjde o veľmi veľkú zmenu, ktorú ľudia pocítia aj v bežnom živote.

„Sme najväčšia digitálna banka, preto je pre nás prirodzené, že túto inováciu chceme pre našich klientov spustiť od prvého dňa jej fungovania na Slovensku,“ hovorí Lukáš Havlík, komunikačný špecialista Slovenskej sporiteľne. „Okamžité platby budú dostupné od 1. februára pre klientov – fyzické osoby aj právnické osoby vo vybraných distribučných kanáloch, ako je Internet banking, Mobilná aplikácia či Business banking,“ pripája sa za Tatra banku PR manažérka Nadežda Palušová. „Sotva klient takto pošle svoje prostriedky, príjemcovi prídu v priebehu niekoľkých sekúnd. Týka sa to nielen Slovenska, ale ďalších 35 krajín Európy,“ dopĺňa za VÚB hovorca Dominik Miša.

100 eur, bankovky, peniaze, tlačenie peňazí Čítajte aj ECB banka ohlásila veľkú novinku. Eurobankovkám mení dizajn

Aj ďalšie dve banky Pravdu informovali, že sa k systému čo najskôr pripoja. „Pracujeme na príprave zavedenia okamžitých platieb a ich sprístupnenia našim klientom. O presnom termíne budeme včas informovať,“ odkázala Linda Valko Gáliková, PR manažérka 365.bank. „Naša banka aktuálne prechádza transformačným programom a jeho súčasťou je aj zavedenie nového bankového systému, ktorý práve takéto transakcie umožní,“ spresnila Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB.

Ako budú fungovať okamžité platby

  • Platby z účtu na účet budú pripísané do 10 sekúnd, nie za jeden deň ako teraz.
  • Platiť a prijímať platby sa bude dať v režime 7/24/365, to znamená stále – aj cez víkendy a sviatky.
  • Príjemca bude môcť peniaze hneď použiť.
  • Okamžite sa bude dať zaplatiť do 100-tisíc eur.
  • Obchodník dostane peniaze na účet krátko po zaplatení, ľahko sa tak nahradia platby hotovosťou tam, kde sa nedá platiť kartou pre chýbajúci terminál.
  • Takéto platby môžu byť spoplatnené (národný plán zavedenia poplatky nerieši), no ak majú vytlačiť hotovosť či bežné prevody, ťažko si predstaviť, že budú znevýhodnené.

Zavedenie služby bude pre banky dobrovoľné. Zároveň to ale môže byť aj konkurenčná výhoda, ktorou môžu začiatkom budúceho roka zabojovať o nových klientov.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #banky #platby