Chovateľská tragédia, aká nemá obdoby. Mor zničil na Slovensku dve obrovské farmy, dánski agrobaróni utrpeli straty

Africký mor ošípaných (AMO) pokračuje v plienení komerčných fariem. Na sklonku minulého týždňa veterinári oznámili, že za obeť mu padla jedno zo štyroch najväčších fariem prasníc v Jesenskom v okrese Rimavská Sobota a v pondelok potvrdili Pravde výskyt AMO aj v Brutoch v okrese Nové Zámky. Obe farmy patria spoločnosti Pigagro, ktorú v roku 2001 založili investori z Dánska.

06.12.2021 14:42
2021 02 08 prasata endoskopie1 Foto:
Ilustračné foto
debata (62)

Obeťou AMO sa stali rozsahom výroby mimoriadne veľké farmy. Pigagro v Jesenskom sa špecializovalo na odchod odstavčiat. Od soboty tam špeciálna skupina veterinárov likviduje stádo prasníc v počte 3650 zvierat a spolu s nimi vyše 20-tisíc ciciakov a odstavčiat. Ide o chovateľskú tragédiu, ktorej sa v dejinách moderného Slovenska len ťažko hľadá obdoba. Vybitie zvierat zasiahne už aj tak oslabenú domácu produkciu bravčového. Tá klesne zo súčasnej úrovne 32 percent na 25 percent.

Veterinári totiž budú musieť utratiť aj farmu výkrmových ošípaných v Brutoch. Tam sa podľa prvých informácii Pravdy nachádza zhruba 16-tisíc zvierat.

Ako prenikol vírus afrického moru na obe farmy, ešte nie je známe. "V utorok príde na farmu v Jesenskom skupina expertov, aby analyzovala, ako sa mohli zvieratá infikovať napriek všetkým bezpečnostným opatreniam,“ povedal pre Pravdu profesor Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

kura, kurča, mäso, hydina Čítajte viac Dovozy mäsa drvia Slovensko. Aj salmonelou

Úder Dánom, ktorí produkujú 70 percent bravčoviny

Prekvapením bolo rýchle celoplošné rozšírenie vírusu po celej farme v Jesenskom, ktorý zachvátil najprv sekciu s prasiatkami a o deň nato uhynuli prasnice.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #ošípané #potravinári #Africký mor ošípaných