Jesenná pomoc pre gastro a cestovný ruch v decembri je spustená. Prečo tak neskoro?

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) dnes spustilo ďalšiu pomoc pre gastro a cestovný ruch na Slovensku. Jesenná schéma má zmierniť negatívny vplyv pandémie.

06.12.2021 11:48
Andrej Doležal Foto: ,
Minister dopravy Andrej Doležal
debata

Prevádzky v odvetví cestovného ruchu a gastra môžu žiadať štát o podporu na zmiernenie vplyvov pandémie koronavírusu aj za mesiace september až november tohto roka. Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) aktuálne vyhlásenou jesennou schémou pokračuje v pomoci tomuto odvetviu. Podmienkou čerpania pomoci na kompenzáciu časti fixných nákladov podľa rezortu naďalej ostáva pokles tržieb o 40 percent v porovnaní s rovnakým obdobím predpandemického roku 2019.

V rámci štvrtej výzvy pre malú schému pomoci môžu jednotlivé subjekty požiadať maximálne 200– tisíc eur, ide o doteraz nevyužité finančné prostriedky z celkovej sumy na podporu cestovného ruchu a gastra. Dôvodom jesennej pomoci je nepriaznivá epidemická situácia a lockdown, zatvorené či obmedzené sú viaceré služby v cestovnom ruchu a gastre.

Ex6 Čítajte viac Slovenský cestovný ruch ničí pandémia. Záchranou preň môže byť Expo Dubaj 2020, tvrdí Mika

Štátna tajomníčka ministerstva dopravy Katarína Bruncková počas online tlačovej konferencie v pondelok informovala, že na prelome januára a februára budúceho roka plánuje rezort vyhlásiť aj tretiu výzvu v rámci veľkej schémy pomoci za mesiace september až december tohto roka. Ministerstvo doposiaľ vyplatilo subjektom v cestovnom ruchu a gastre cez malú schému pomoci 124 miliónov eur a vo veľkej schéme 8 miliónov eur. Celkovo rezort vyčlenil 257 miliónov eur na pomoc. „Na pomoc podnikateľom v cestovnom ruchu a gastre máme k dispozícií ešte približne sto miliónov eur z pôvodne vyčlenených finančných prostriedkov,“ upresnil Doležal.

V poradí štvrtá schéma De minimis pomoci pre gastro a cestovný ruch sa otvorila na Mikuláša. Jesenná pomoc je za obdobie od septembra po november 2021, za rovnakých podmienok ako boli predošlé. MDV SR už rok vypláca príspevok na krytie časti fixných nákladov zo schémy De minimis. Začali 15. decembra 2020. Prvá výzva začala v apríli 2020 a skončila v októbri 2020, za toto obdobie bolo vyplatených 56,8 milióna eur zo 6 200 podaných žiadostí. Druhá výzva začala v novembri minulého roka a trvala do marca tohto roka. Vyplatených bolo 54 miliónov eur zo 6 700 podaných žiadostí. Tretia výzva, ktorá ešte stále prebieha je od apríla 2021 a mája 2021, zatiaľ bolo podaných 2 800 žiadosti a vyplatených 13,2 milióna eur.

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal vysvetlil dôvody prečo jesennú schému pomoci otvorili až v decembri, a to hlavne kvôli náročnej administratíve. Podľa neho je náročné každý mesiac vybavovať desiatky tisíce žiadostí, a preto to rozdelili na obdobia. „Prečo neotvoríme december už teraz? Logicky, pretože mesiac ešte neskončil,“ hovorí Doležal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #cestovný ruch #pandémia #andrej doležal #gastro #jesenná schéma