Pokračovanie článku: Porovnanie vianočných účtov. Odložte si úspory, predražia sa aspoň o 50 eur

Ako zvládnuť vianočné financie?

1. Pozrite sa, kde viete usporiť na bežnej spotrebe

  • Zbytočné oblečenie: Pri plánovaní úspory je potrebné nakupovať len nevyhnutné potreby. Ak potrebujete doplniť šatník pre deti, skúste pozrieť bazárové e-shopy. Za zlomok ceny kúpite plne funkčné a takmer nenosené veci. Rovnako viete na nenosenom oblečení zarobiť. Ak máte doma zachovalé, nenosené oblečenie alebo veci po deťoch, z ktorých rýchlo vyrástli, ponúknite ho za výhodné ceny v bazárových e-shopoch.
  • Pri nákupných položkách nad 5 % rodinného príjmu: porovnávajte ceny na internete. Rozdiely v cenách môžu byť aj v desiatkach eur. Každú úsporu treba hneď previesť na rezervný účet.
  • Pri platbe kartou využite možnosť zaokrúhlenia sumy nahor: Túto službu k platobnej karte ponúka už väčšina bánk. Sporíte tak bez toho, že by ste si významne obmedzili životný štandard.
  • Obmedzte zlozvyky: Fajčiari bežne mesačne prefajčia aj 100 eur, čo je obrovská suma.
  • Náklady na stravu a dopravu viete stlačiť aj pri práci z domu. Je potvrdené, že domáca strava je nielen zdravšia, ale aj podstatne lacnejšia ako obedové „menučká“ vo firemnej kantíne.
  • Pohonné hmoty: Premyslite si, kedy auto naozaj potrebujete a či ho nevyužívate aj na zbytočne krátke vzdialenosti.

2. Vytvorte si plán nákupov a vianočný zoznam

Ešte predtým, ako sa vrhnete do víru nákupov, v pokoji si ujasnite, ČO a KOMU chcete darovať. Urobte si zoznam darčekov, ktoré plánujete nakúpiť, a zoznam obchodov, kde darčeky získate.

3. Stanovte si rozpočet a držte sa ho

Skúste si dopredu stanoviť a vyčleniť z rodinných financií sumu, ktorú si môžete dovoliť minúť na sviatky, a neprekročte ju.

4. Dávajte si pozor na emočné nakupovanie

Klaďte si pri nakupovaní kritické otázky, niekoľkokrát. Pre nákupné správanie v predvianočnom období je príznačný fenomén tzv. emočných nákupov. Ľudia kupujú veci, ktoré by inak nekúpili, a za ceny, ktoré by za ne inokedy nezaplatili. 5. Porovnávaj­te ceny

Dnes si už vďaka internetu viete veľmi ľahko porovnať, kde sú aké ceny a či svoj darček zbytočne nepreplatíte. Nenechajte sa nalákať ani na rôzne vianočné zľavy a skvelé kúpy. Držte sa svojho vianočného zoznamu.

6. Vyhýbajte sa úverom. Keď už si požičiavate, rátajte, či si to môžete dovoliť

Nezadlžujte sa kvôli Vianociam. Ak i napriek tomu siahnete po úvere (pôžička, spotrebiteľský úver, debet na kreditnej karte), stanovte si vopred, koľko budete po Vianociach mesačne schopní splácať. Neberte si úver kvôli maličkostiam a na nákup potravín. Platí totiž, že čím nižšia je pôžička, tým vyšší úrok zaplatíte. Ak sa zadlžujete, robte to len kvôli nákupu vecí, ktoré skutočne potrebujete a ktoré budete využívať dlhodobo.

7. Využite vianočné odmeny

Peniaze „navyše“ použite na oddlženie či vytvorenie rezervy, nie na ďalšie zadlženie. Vianočné odmeny si málokto odloží. V tom lepšom prípade ich ľudia minú, v tom horšom použijú ako akontáciu pri nákupe na splátky, čím sa zadlžia. Pozor, nerátajte s odmenami vopred, respektíve nemiňte ich skôr, ako vám prídu na účet.

Zdroj: Partners Group

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #inflácia #nákupy #Vianoce