Pokračovanie článku: Trpiaci gastrosektor....a tí ostatní. Alebo prečo poukážky nestačia?

Poukážky pre každé odvetvie? To asi nie…

Z toho vyplýva, že pri recesii 2009 bol pád výraznejšie koncentrovaný do niekoľkých odvetví (hlavne priemyselnej výroby) a časť odvetví rástla. Zato pád 2020 bol plošne rozložený na celú ekonomiku (pravdaže, pri podrobnejšom rozobratí ekonomiky by sme našli činnosti, ktoré rástli aj v tomto prípade). Z bežného mediálneho obrazu by sme si možno mysleli pravý opak.

Znamená to, že koronakríza nie je až taký odvetvovo koncentrovaný jav, ako sme si možno mysleli. Akurát v niektorých odvetviach je podstatne lepšie „voľne pozorovateľný“ a má ľahšie vnímateľný a asi aj dlhodobejší paralyzujúci účinok (zase sme pri gastre, posilňovniach a ďalších viditeľne obmedzených službách).

Ale problém, meraný prepadom tržieb, je prierezový. Preto aj riešenia nesmú byť iba odvetvovo zamerané, ale aj prierezové. A keďže nemôžeme vymýšľať poukážky pre každé odvetvie zvlášť (to nespochybňuje ich cielené využitie!), treba ekonomike v celej jej šírke hľadať riešenia, s ktorými môže fungovať pri podobných otrasoch v budúcnosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #analýza #gastro #pandemická pomoc