Pokračovanie článku: Ako sa darilo dôchodkom v druhom pilieri? Rozdiely vo fondoch sú priepastné, pandémia roztvorila nožnice

Treba rozmýšľať dlhodobo

Všetci oslovení odborníci na financie sa zhodujú, že aj keby sporiteľov vystrašila súčasná neistota ohľadom budúceho vývoja ekonomiky, treba sa pozerať na dlhodobý horizont a nepodliehať krátkodobým výkyvom. Beáta Lipšicová z Uniqy tvrdí, že na sporiacom horizonte minimálne desať rokov by ľudia nemali pozerať na aktuálne vrtochy na trhoch. „Je potrebné si uvedomiť, že sporenie na dôchodok je beh na dlhú trať,“ dodáva. Búlik pripomína, že vstup do druhého piliera človeka v skutočnosti nič nestojí. „Pri druhom pilieri treba vždy zdôrazňovať, že ide o sporenie z hrubého príjmu z povinných odvodov, ktoré sporiteľa reálne nič nestojí, ale ponúka mu príležitosť sporiť na osobnom účte,“ hovorí.

Smutnou realitou však zostáva, že stále veľká väčšina ľudí má všetky úspory alebo časť z nich v slabo výkonných garantovaných fondov. Ide o takmer 1,2 milióna zo všetkých sporiteľov. Práve tí si tento rok zapísali straty. To koniec koncov konštatuje aj ministerstvo práce Milana Krajniaka (Sme rodina). „Signifikantná časť sporiteľov nemá optimálne zvolenú alokáciu majetku v dôchodkových fondoch,“ píše sa v predbežnej informácii v novele zákona o dôchodkovom sporení.

V súčasnosti ministerstvo práce pripravuje zmeny v II. pilieri. Po novom by mladí ľudia mali do neho vstúpiť povinne. Štát im nachystá sporiacu stratégiu, pričom sporiteľ ju bude môcť odmietnuť. Na začiatku sporenia by mali mať ľudia vložené peniaze v rizikovejších akciách a indexoch a postupom času by sa mali presúvať do konzervatívnejších dlhopisov. Krajniakov rezort má zmeny v zákone predložiť do pripomienkového konania ešte koncom tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

112 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #II. pilier