Pokračovanie článku: Ako sa darilo dôchodkom v druhom pilieri? Rozdiely vo fondoch sú priepastné, pandémia roztvorila nožnice

Dobrý výber mladých

Dobrou správou je, že podľa správcovských spoločností si mladí ľudia vstupujúci do zamestnania vyberajú relatívne výkonné fondy. Teda tie, ktoré prinášajú najvyššie zhodnotenie úspor. „Novovstupujúci vyberajú predovšetkým fondy s vyšším potenciálom výnosov – akciové či indexové. Je to potvrdením toho, že DSS-ky dokážu sporiteľov pri vstupe do druhého piliera správne navigovať do vhodných fondov,“ hodnotí správanie ľudí Miroslav Kotov, šéf predsedníctva Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS).

V posledných rokoch platilo, že väčšie riziko rovná sa väčší výnos. A toto sú mladší ľudia ochotní akceptovať. „V prípade novovstupujúcich sporiteľov zaznamenávame už dlhodobo pozitívny trend v tom, že si vo veľkej väčšine vyberajú akciové a indexové fondy. Tie by im mali v budúcnosti zabezpečiť požadovanú mieru zhodnotenia a čo najvyššie dôchodky,“ tvrdí vývoj člen predstavenstva dôchodkovej správcovskej spoločnosti NN Martin Višňovský.

Aký je rozdiel medzi garantovanými a negarantovaný­mi fondmi

V garantovaných fondoch sú peniaze sporiteľov zainvestované najmä v dlhopisoch. Tie v posledných rokoch prinášajú iba veľmi malé výnosy. Je to vinou toho, že najvýznamnejšie centrálne banky po celom svete znížili kľúčové úrokové sadzby na nulu, respektíve do záporného pásma. Tieto kroky centrálnych bánk tak majú veľký vplyv na výnosy dlhopisov. Za prvých 10 mesiacov roka 2021 bol ich priemerný výnos mínus 1,3 percenta.

Naopak, v negarantovaných fondoch sú zainvestované peniaze v akciách (alebo indexoch) firiem z celého sveta. Sú značne rizikovejšie, prinášajú väčšiu volatilitu (pohyb ceny akcie), no zároveň majú aj oveľa väčší potenciál ako dlhopisy. Za prvých 10 mesiacov roka 2021 bol ich priemerný výnos 14,6 percenta.

Iba tento rok si od januára do konca septembra čisto akciové alebo indexové fondy vybralo vyše 44-tisíc ľudí. Naopak, v menej výnosných fondoch ubudlo vyše 27-tisíc ľudí. „V poslednom roku vidíme zásadný príklon ľudí k investovaniu a z čísiel v druhom pilieri sa zdá, že konečne si viac ľudí uvedomuje rozdiel medzi perspektívnymi rastovými fondmi a konzervatívnymi fondmi, ktoré nie sú pre väčšinu ľudí v aktívnom veku vhodné,“ myslí si o rozmýšľaní ľudí Marián Búlik z OVB Allfinanz Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

112 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #II. pilier