Ako sa darilo dôchodkom v druhom pilieri? Rozdiely vo fondoch sú priepastné, pandémia roztvorila nožnice

Rizikovejšie fondy prevalcovali konzervatívne. Zhodnotenie úspor v druhom pilieri poriadne otestovala pandémia. Roztvorili sa veľké nožnice medzi väčšinou ľudí, ktorá za desať mesiacov tohto roka prerobila, a menšinou, ktorá výrazne zarobila.

05.12.2021 19:56
Milan Krajniak Foto:
Ilustračné foto.
debata (112)

Kým na Slovensku je aktuálne takmer 1,7 milióna sporiteľov, štedré výnosy až do výšky takmer 15 percent potešili len približne jedného z troch. Väčšina ľudí si pripísala iba straty – v priemere mínus jedno percento. Majorite ľudí sa teda ich úspory vôbec nezhodnocujú, keďže ich majú uložené v konzervatívnych garantovaných fondoch.

Odborník v oblasti financií z Ekonomickej univerzity v Bratislave Pavel Škriniar tvrdí, že zažívame situáciu, ktorú sme doteraz nikdy nezažili – extrémne nízke až záporné úroky. Práve na tie doplácajú garantované fondy, ktoré investujú do dlhopisov. „Rozdiel vo výkonnosti by mal byť inšpiráciou a varovaním pre sporiteľov. Na jar 2020 bolo mnoho odporúčaní na presun majetku z garantovaného fondu do negarantovaného, respektíve indexového. Kto odporúčanie poslúchol, zvýšil si objem dôchodkových úspor o desiatky percent,“ tvrdí.

V poslednom období garantované fondy garantujú iba stratu. Všetkých päť fondov, ktoré dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) ponúkajú, dosiahlo záporné výnosy.

kotov Čítajte viac Ako by malo vyzerať sporenie v II. pilieri po novom? Do 45 rokov v rizikových fondoch a potom sa úspory budú presúvať, tvrdí odborník

Pripomeňme, že kým prvý dôchodkový pilier funguje tak, že pracujúci posielajú svoje odvody ľuďom v penzii, ten druhý funguje inak. Do neho si každý sporiteľ posiela časť odvodov do fondov, ktoré má vybrané, a tak si zhodnocuje svoje úspory.

© Autorské práva vyhradené

112 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #II. pilier