Pokračovanie článku: Novinka: 30-tisíc domov dostane štátnu dotáciu na obnovu, vlastné peniaze nepotrebujete

Pomoc pre najslabších

Úroky budú minimálne, a to okolo jedného percenta. No podľa ministra životného prostredia Jána Budaja sa človeku úroky vrátia v ušetrených percentách na energiách. Ak si ľudia vymenia kúrenie alebo zateplia, vedia si znížiť spotrebu energie až do 80 percent. Maco vysvetľuje, že takto vychádzajú v ústrety tým chudobnejším. „Spolu s ministerstvom chceme túto schému otvoriť čo najširšiemu spektru populácie. Chceme ísť do regiónov s nízkymi príjmami, chceme adresovať tak isto rodinám, ktoré majú nízke príjmy a pre týchto príjemcov môže byť problematická miera spolufinancovania,“ hovorí.

Denník Pravda oslovil najväčšie slovenské banky, či sa plánujú zapojiť do financovania obnovy domov. Urobiť tak chce Tatra banka, ČSOB banka či 365.bank. „Áno, môžeme potvrdiť, že sa ako banka na tejto schéme podpory plánujeme podieľať a o konkrétnych možnostiach a riešeniach so zodpovednými orgánmi intenzívne diskutujeme,“ hovorí Anna Jamborová z ČSOB. „Môžeme potvrdiť, že 365.bank je súčasťou prebiehajúcich diskusií k téme financovania obnovy rodinných domov. Ako banka vítame túto iniciatívu a máme záujem na nej aktívne participovať,“ dodáva hovorkyňa 365.bank Linda Valko Gáliková.

Ruhe vyhlásila, že toto je dohoda, ktorá sa podpisuje na Slovensku ako prvá svojho druhu. Bude priamo čerpať prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti tým, že sa zaangažujú aj komerčné banky. „Cez EBOR budú mať komerčné banky znížené riziko – budú poskytovať úvery súkromným osobám a ručiť bude záručný program Európskej únie InvestEU Garantie,“ dodáva Ruhe.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #domy #plán obnovy