Novinka: 30-tisíc domov dostane štátnu dotáciu na obnovu, vlastné peniaze nepotrebujete

Ľudia sa dostanú k peniazom na obnovu rodinných domov o niečo ľahšie. Po novom nebudú musieť druhú polovicu doložiť zo svojich úspor. Lacno im požičajú slovenské banky, ktoré dostanú krytie od Európskej banky pre obnovu a rozvoj.

03.12.2021 14:51
dom, stavba, trámy, manželia, pár, plánovanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (20)

Už o pár dní sa ľudia dozvedia detaily, ako a kto bude môcť požiadať o nenávratnú dotáciu na obnovu rodinného domu. V rámci plánu obnovy je vyčlenených až 528 miliónov eur na prerobenie starých domov. Celý balík peňazí sa použije na približne 30-tisíc rodinných domov. Jeden žiadateľ môže požiadať najviac o 16 600 eur. Druhú polovicu by si mal zaobstarať sám. V piatok však garanti projektu – ministerstvo životného prostredia (MŽP) so Slovenskou agentúrou životného prostredia (SAŽP) – predstavili nové riešenie pre záujemcov o rekonštrukciu.

počítanie, rozmýšľanie, energia, rekonštrukcia, plánovanie Čítajte viac Blíži sa masívna obnova rodinných domov. Ľudia môžu dostať na prerábky takmer 17-tisíc

Ľudia sa dostanú k peniazom na obnovu rodinných domov o niečo ľahšie. Po novom nebudú musieť druhú polovicu doložiť zo svojich úspor. Lacno im požičajú slovenské banky, ktoré dostanú krytie od Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR). V piatok s ňou podpísali memorandum šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽaNO) a riaditeľ SAŽP Michal Maco. Základom memoranda je to, že Európska banka poskytne komerčným slovenským bankám zábezpeku 100 miliónov eur pre prípadné riziká, ktoré môžu vzniknúť pri poskytnutí úveru. Chcú tak pomôcť k lepšiemu, kvalitnejšiemu bývaniu aj občanom, ktorých finančná situácia nie je najlepšia.

VIDEO: Z plánu obnovy pôjde 500 mil. eur na zelené rekonštrukcie rodinných domov

Video

Žiadatelia tak nebudú musieť ručiť za úver, o to sa postará Európska banka. Banky nebudú vyžadovať ani založenie rodinného domu. „Pre komerčné banky to bude znamenať väčšiu mieru istoty a zníženie rizika a tým pádom bude možné znížiť celkové náklady na takéto úvery či grady,“ vyhlásila Charlotte Ruhe, riaditeľka EBOR pre strednú a juhovýchodnú Európu. Budaj nazval obnovu domov „zelenou transformáciou“.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #domy #plán obnovy