Bratislava spúšťa registráciu mestského parkovania. Pozrite sa, aké ceny budú platiť od januára

Mesto Bratislava od stredy spustilo registráciu do systému regulovaného parkovania Bratislavský parkovací asistent PAAS pre prvé lokality, kde bude začiatkom budúceho roka spustená mestská parkovacia politika. Platnosť registrovaných parkovacích kariet sa začína 10. januára. Magistrát v tento deň totiž spúšťa reguláciu parkovania a kontrolu v prvých zónach, ktorými sú Tehelné pole v Novom Meste, Dvory 4 v Petržalke a Krasňany v Rači. TASR o tom informovala hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová.

01.12.2021 14:11
SR Bratislava Petržalka parkovisko záchytné BAX Foto:
Ilustračná fotka
debata (8)

Registrovať a zakúpiť si rezidentskú parkovaciu kartu či iné parkovacie karty (bonusovú, návštevnícku, abonentskú) môžu obyvatelia dotknutých zón cez web paas.sk. „Registráciu nijakým spôsobom neovplyvní aktuálne nariadený lockdown, keďže systém štandardne nevyžaduje osobnú návštevu úradov, dokladovanie preukazov a rôznych dokumentov. Vôbec ako prvý informačný systém vSR integruje a využíva funkcionalitu piatich štátnych registrov,“ spresnila Rajčanová.

Rezidenti prvých troch zón budú môcť po registrácii a zakúpení rezidentskej parkovacej karty vmieste svojho bydliska parkovať neobmedzene bez ďalšieho poplatku. Návštevníci regulovanej zóny budú, naopak, po 10. januári platiť za parkovanie v stanovenom čase hodinovú sadzbu. „Obyvatelia prvých zón zároveň budú mať výhodu a ich rezidentské karty pre prvé auto zakúpené do 30. apríla 2022 budú mať platnosť 15 mesiacov za cenu ročnej rezidentskej karty. Rezidenti si zároveň môžu v systéme požiadať aj o bezplatnú návštevnícku kartu, vďaka ktorej získajú voľné hodiny na parkovanie pre svoje návštevy,“ uviedla hovorkyňa.

SR koronavírus DPB dezinfekcia hromadná doprava BAX Čítajte viac Lockdown ovplyvnil aj Bratislavu. Od pondelka mení spoje MHD

Registrovať sa tiež môžu všetci Bratislavčania s trvalým pobytom kdekoľvek v hlavnom meste a za desať eur na rok si môžu kúpiť takzvanú bonusovú parkovaciu kartu, s ktorou budú môcť parkovať v ktorejkoľvek regulovanej zóne dve hodiny denne bez ďalšieho poplatku.

V roku 2019 schválené ceny v rámci parkovacej politiky ostávajú nezmenené. Rezident za prvé auto zaplatí na rok 39 eur, za druhé auto 150 eur na rok a za tretie auto 500 eur na rok. V balíku služieb bude zároveň 100 voľných parkovacích hodín na rok, ktoré je možné poskytnúť na parkovanie návštevám, ale aj dve hodiny parkovania denne v inej zóne za desať eur ročne.

Návštevnícka karta sa bude dať získať aj bez rezidentskej karty (parkovanie vo vlastnej garáži či nevlastnenie auta), a to na voľných 150 parkovacích hodín za rok. Zdravotne ťažko postihnutí s osobnou asistenciou môžu získať návštevnícku kartu s voľnými 500 parkovacími hodinami na rok.

Vodiči, ktorí nemajú trvalý pobyt v hlavnom meste, budú podľa typu zóny platiť od 0,50 eura do dvoch eur za hodinu. Za parkovanie v regulovaných zónach budú platiť aj abonenti (podnikatelia, vlastníci nehnuteľnosti), a to od 500 až po 1500 eur za rok.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #doprava #parkovanie