Uplatňovanie kurzarbeitu sa posunie. Prvá pomoc sa má zamestnávateľom a SZČO vyplácať aj v januári a februári

Trvalý kurzarbeit by sa mal na Slovensku zaviesť až od 1. marca budúceho roka. Prvé dva mesiace budúceho roka by mali úrady práce a sociálnych vecí poskytovať zamestnávateľom a samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) príspevky na udržanie zamestnanosti v režime súčasnej Prvej pomoci.

01.12.2021 13:16
Milan Krajniak Foto: ,
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina)
debata (3)

Zákon o podpore v čase skrátenej práce, teda trvalý kurzarbeit, by sa tak nezačal uplatňovať už od 1. januára budúceho roka, ale o dva mesiace neskôr. Vyplýva to z návrhu novely zákona o podpore v čase skrátenej práce, ktorý v stredu schválila vláda. Kabinet súčasne odsúhlasil návrh, aby sa parlament novelou zákona zaoberal v zrýchlenom režime.

„Z pohľadu udržania pracovných miest a rýchlejšieho oživenia ekonomickej aktivity po tretej vlne pandémie COVID-19 vzniká akútna potreba zabezpečenia efektívnej finančnej pomoci pre skupiny, ktoré nesplnia podmienky poskytnutia podpory v čase skrátenej práce účinného od 1. januára 2022," upozornilo ministerstvo práce a sociálnych vecí. Účinnosť zákona o podpore v čase skrátenej práce sa má posunúť o dva mesiace neskôr pre „zachovanie kontinuity poskytovanej pomoci, ako aj s cieľom zabrániť vážnym hospodárskym škodám". Legislatívnym návrhom ministerstvo práce reaguje na núdzový stav, ktorý vyhlásila vláda 25. novembra tohto roka na 90 dní.

chrípka, choroba, smrkanie, vreckovky, chorá Čítajte viac Zrušenie pandemickej PN zvyšuje náklady zamestnávateľom

Zákon o podpore v čase skrátenej práce schválil parlament v máji tohto roka. Úrady práce budú podľa tohto zákona vyplácať zamestnancovi náhradu mzdy alebo platu v čase, keď mu zamestnávateľ nemôže prideľovať prácu v pôvodne dohodnutom rozsahu. Trvalý kurzarbeit bude určený len pre zamestnancov a zamestnávateľov, nebude sa týkať SZČO. Finančná pomoc pre zamestnávateľov bude pozostávať z príspevku na čiastočnú úhradu mzdových nákladov na zamestnanca za každú hodinu prekážky v práci na strane zamestnávateľa v čase skrátenej práce v sume 60 % priemerného hodinového zárobku zamestnanca. Trvalý kurzarbeit má pomôcť zamestnávateľom a zamestnancom v krízových časoch podobne, ako im v súčasnosti pomáha projekt Prvá pomoc. Aktivuje sa pri prekážke v práci na strane zamestnávateľa, pri ktorej zamestnávateľ nemôže najmenej tretine zamestnancov prideľovať prácu v rozsahu najmenej 10 % ustanoveného týždenného pracovného času.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #SZČO #prvá pomoc #kurzarbeit