Arriva reaguje na Drobove vyjadrenia: Zabezpečili sme nové mikrobusy, rokujeme aj so Slovak Lines

Po nedostatku ľudí pri vstupe na trh má Arriva ďalší problém, ľudí jej berie aj pandémia. Droba hovorí, že Arriva situáciu v súčasnosti nezvláda.

30.11.2021 11:03 , aktualizované: 15:20
Župan Juraj Droba Foto: ,
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.
debata (89)

V cestovných poriadkoch, ktoré Arriva zverejnila na pondelok i utorok (30. 11.), musia cestujúci naďalej počítať aj s niektorými ďalšími výpadkami spojov. V súčasnosti funguje asi 65 percent spojov v kraji.

„Nemôžem tolerovať, že školák ráno čaká na autobus o 7:20 a on nepríde," vyhlásil Droba. „Firma má natankované, pripravené autobusy, s kľúčikmi v zapaľovaní. Musí do nich len niekto sadnúť a naštartovať,“ dodal župan.

VIDEO: Župan Juraj Droba o troch scenároch riešenia problému

Video

Arrive hrozia sankcie, bratislavský župan ich vyčíslil na stovky tisíc eur. Podľa neho majú mať represívny, ale nie likvidačný charakter.

Droba v utorok nemeckému dopravcovi ponúkol tri scenáre, ako ďalej postupovať:

Prvý scenár

Arriva situáciu nezvláda. „Požiadal som firmu, aby rokovala so subdodávateľmi v rámci kraja. Verím, že je otázkou dní, kedy oznámia, či sa dokázali dohodnúť. To by bolo prakticky okamžité riešenie," uviedol Droba s tým, že by muselo ísť o 90 percent spojov.

Župan Droba bol prostredník, ktorý sprostredkoval stretnutie medzi bývalým dopravcom Slovak Lines a spoločnosťou Arriva. Jedným z možných riešení situácie je také, že Slovak Lines vo forme subdodávky pomôže Arrive. Okrem Slovak Lines však majú byť v hre aj iní subdodávatelia, ktorí môžu vykryť nedostatky v regionálnej doprave. Najneskôr do piatku by sa verejnosť mala dozvedieť výsledky rokovaní.

Druhý scenár

Arriva bude pokračovať v aktuálnom tempe naberania nových vodičov a dopravu v kraji bude zabezpečovať bez subdodávok. Od polky novembra sa jej podarilo získať už 55 vodičov. Stále jej beží náborový bonus v hodnote 3500 eur, ktorým chce lákať vodičov.

Okrem toho nemecký dopravca avizuje získanie vodičov z Ukrajiny či Uzbekistanu, ktorí by mohli prísť už budúci mesiac.

Tretí scenár

Vypovedanie zmluvy spoločnosti Arriva. Kraj by musel zohnať a vysúťažiť nového dopravcu. „Mohlo by ísť o 6 týždňový až 2 mesačný výpadok kompletnej dopravy. Tento scenár je katastrofálny," hovorí župan.

Droba navrhol aj sankcie. „Pokuty sme vyčíslili na státisíce eur a budú sa nabaľovať každý deň, kým sa neobnoví 90 percent spojov. Prioritné je, aby sa jazdilo," vyhlásil Droba. Sankcie budú podľa neho za represívne, teda za nekvalitné, nedodané spoje.

Juraj Droba Čítajte viac Tretina spojov stále nechodí, ultimátum od Drobu je na konci. Arriva naháňa vodičov na Ukrajine a v Uzbekistane

Spoločnosť Arriva reagovala tým, že sa zaviazala, že problém s nedostatkom vodičov v Bratislavskom kraji vyrieši. „Za posledný týždeň a pol sa k nám pridalo ďalších 55 vodičov. Polovica z nich už vozí cestujúcich, druhá polovica začne od stredy (1. 12.). Prácu ponúkame ďalším vodičom," podotkla riaditeľka pre obchod a komunikáciu spoločností Arriva na Slovensku Petra Helecz. Dopravca ponúka každému, kto do 15. decembra podpíše zmluvu a začne voziť cestujúcich, náborový bonus 3500 eur spolu s prvou výplatou.

Arriva deklaruje, že pre vyriešenie problému v Bratislavskom kraji zazmluvnila aj mikrobusy, ktoré od minulého týždňa vozia cestujúcich. Zároveň dopravca potvrdil pokračovanie v rokovaniach s ďalšími dopravcami, ktorí deklarujú, že vedia zabezpečiť vodičov. „Keď dospejeme k dohode, budú títo vodiči nasadení výhradne na tie spoje, ktoré aktuálne nejazdia," podotkla Helecz. Na základe požiadaviek cestujúcich pokračuje dopravca s Bratislavskou integrovanou dopravou aj v konzultáciách o úpravách cestovných poriadkov. Nové cestovné poriadky budú na celom Slovensku platiť od 12. decembra.

„Môžeme potvrdiť, že medzi spoločnosťou Slovak Lines a spoločnosťou Arriva Mobility Solutions momentálne prebiehajú už niekoľko dní intenzívne rokovania. Verejne sme podali pomocnú ruku a veríme, že už čoskoro budeme môcť s výsledkom rokovaní oboznámiť všetkých obyvateľov Bratislavského kraja. Pred ukončením rokovaní sa však nemôžeme vyjadrovať k akýmkoľvek detailom," uviedol pre Pravdu Štefan Bako, hovorca Slovak Lines s tým, že cieľom firmy je, aby sa doprava v Bratislavskom kraji vrátila čo najskôr k spoľahlivej a funkčnej prevádzke a robia pre to všetko, čo aktuálna situácia umožňuje.

„Pokiaľ ide o situáciu, aká by nastala po vypovedaní zmluvy, ak by o takejto možnosti Bratislavský samosprávny kraj reálne uvažoval a oslovil by nás v tejto veci, sme pripravení urýchlene preveriť naše technické aj personálne kapacity a poskytnúť realistický odhad percentuálneho vypravenia spojov v najbližšom období. Aj keď sa naše možnosti s postupom času neustále znižujú, sme presvedčení, že nábeh dopravy v našej réžii do akceptovateľného stavu nie je otázka mesiacov, ale týždňov s viditeľným každodenným zlepšovaním situácie," dodal Bako.

Ultimátum vypršalo

Spoločnosť Arriva dostala od predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraja Drobu termín, dokedy má prísť k citeľnému zlepšeniu dopravy v Bratislave. V piatok mal nemecký prepravca posledný deň na to, aby situáciu s výpadkom spojov napravil.

© Autorské práva vyhradené

89 debata chyba
Viac na túto tému: #autobusy #BSK #Arriva #prímestská doprava