Arriva naberá ďalších vodičov, župan Droba chce riešenie kritickej situácie predstaviť v utorok

V cestovných poriadkoch, ktoré Arriva zverejnila na pondelok i utorok (30. 11.), musia cestujúci naďalej počítať aj s niektorými ďalšími výpadkami spojov.

29.11.2021 11:43 , aktualizované: 17:42
Arriva Foto:
debata (103)

Nový regionálny autobusový prepravca v bratislavskom kraji čelí ďalšiemu problému. Arriva hlási obmedzenie spojov pre práceneschopnosť vodičov, ktorí sa nakazili koronavírusom. Dopravca o tom informuje na sociálnej sieti.

V cestovných poriadkoch, ktoré Arriva zverejnila na pondelok i utorok (30. 11.), musia cestujúci naďalej počítať aj s niektorými ďalšími výpadkami spojov.

Juraj Droba Čítajte viac Tretina spojov stále nechodí, ultimátum od Drobu je na konci. Arriva naháňa vodičov na Ukrajine a v Uzbekistane

Ultimátum vypršalo

Spoločnosť Arriva dostala od predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraja Drobu termín, dokedy má prísť k citeľnému zlepšeniu dopravy v Bratislave. V piatok mal nemecký prepravca posledný deň na to, aby situáciu s výpadkom spojov napravil.

Kraj žiadal predložiť výsledky s tým, že firma predstaví nápravu situácie s prímestskou dopravou. Arriva mala získať viac vodičov a zlepšiť dochádzku svojich spojov. Nový regionálny dopravca, ktorý brázdi cesty v Bratislavskom kraji od polovice novembra, začal totiž svoju prevádzku s masívnym výpadkom spojov.

„Spoločnosť avizovala, že predloží (k piatku, pozn. red.) všetky požadované podklady, ktoré zdokladujú posun," informovala koncom týždňa hovorkyňa BSK Lucia Forman. BSK spolu s analytikmi z Bratislavskej integrovanej dopravy v priebehu víkendu predložené dáta mali skontrolovať. Začiatkom tohto týždňa majú informovať verejnosť o svojich zisteniach, ako aj o ďalšom postupe. Župan Juraj Droba už avizuje na utorok doobeda tlačovú konferenciu.

Minibusy a noví vodiči

Arriva minulý týždeň už podnikla kroky, aby došlo k zlepšeniu situácie. Na pomoc si zavolala napríklad mikrobusy. Tie začali premávať od minulého štvrtka. K piatku sa to týkalo siedmich obehov vozidiel v okresoch Senec a Pezinok, ktoré sú najviac postihnuté výpadkami spojov.

Takisto beží náborová kampaň na získanie nových vodičov. Vďaka náborovému príspevku v hodnote 4000 eur zazmluvnila spoločnosť 55 nových vodičov pre Bratislavský kraj.

Arriva sa však rozhodla znížiť príspevok na 3500 eur, informuje v tlačovej správe. Dostane ho každý vodič, ktorý podpíše zmluvu a začne jazdiť v prímestskej autobusovej doprave v Bratislavskom samosprávnom kraji do 15. decembra tohto roka. Okrem toho získajú priemernú mzdu 1 500 eur a k tomu 600 eur za každého ďalšieho získaného kolegu – vodiča.

Podľa spoločnosti by najlepšie bolo, keby noví vodiči boli zo Slovenska. „Nakoľko na našu septembrovú výzvu bývalí vodiči pôvodného dopravcu nereagovali, dohodli sme aj príchod stovky vodičov z Ukrajiny a 35 z Uzbekistanu,“ informuje hovorkyňa Arrivy Petra Helecz s tým, že postupne budú prichádzať v decembri a začiatkom budúceho roka. Zo Slovenska tak Arriva momentálne môže prijať ešte asi osemdesiat vodičov.

Stále sa im však nedarí vypraviť 100 percent spojov. Minulý týždeň tretina spojov stále ostala nevypravená.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #BSK #Arriva