Pokračovanie článku: Čapovanie "do plastu" sa od dnes končí. Podniky prechádzajú na nový režim

Analýza príde o rok

Koľko týmito zmenami chce štát presne ušetriť, však vo výpočtoch štátu chýba. „Dokopy sa na Slovensku ročne uvedie na trh viac ako 570-tisíc ton obalov a neobalových výrobkov, z toho plasty tvoria viac ako 120-tisíc ton. Približne 51 % plastových obalov sa aj zrecykluje. Plasty zároveň tvoria približne 11 % zmesového komunálneho odpadu. Nevieme ale odhadnúť, do akej miery sa na tomto množstve môže podieľať verejný sektor, lebo tento údaj sa osobitne nesleduje,” vysvetľuje Ján Dráb, poverený riaditeľ Inštitútu environmentálnej politiky, ktorý patrí pod rezort životného prostredia.

To by sa ale malo zmeniť do budúcnosti. „Slovensko takúto analýzu, napríklad ohľadne najčastejšie používaných plastov v potravinárstve, bude vypracovávať v budúcom roku," doplnila Csefalvayová. Štát totiž v rámci noviniek od výrobcov jednorazových plastov žiada aj to, aby vypracovali správu o opatreniach, ktoré zaviedli na zníženie spotreby a najneskôr do 30. apríla oznámili ministerstvu dosiahnutie pokroku v znižovaní spotreby.

Budúcnosť v kanceláriách bez košov

Novinka sa dotkne aj fungovania úradov. Zákon zdôrazňuje, že nápoje v jednorazových obaloch nebudú môcť od roku 2023 obstarávať ani orgány štátnej správy. To znamená, že v ich priestoroch už nenájdete kapsulové kávovary, výdajníky vody, jednorazové poháre, ale ani balené vody či malé mliečka do kávy v plaste.

Najvýraznejšou líderkou v tejto oblasti je Kancelária prezidentky Zuzany Čaputovej. Okrem toho, že sa zaviazala stať sa najneskôr do roku 2030 prvým uhlíkovo neutrálnym úradom na Slovensku, sa už v lete roku 2020 spolu s Inštitútom cirkulárnej ekonomiky zapojila do projektu Kancel bez koša.

„Vytvorili sme infraštruktúru pre triedený a zmesový komunálny odpad, zaviedli koše na triedenie a vypracovali manuál. Zamerali sme sa na zložky, ktoré boli významne zastúpené v zmesovom komunálnom odpade. Nastavili sme aj triedený zber pre textil, na elektroodpad a na bioodpad záhradným kompostérom,” vymenoval Jozef Matej, riaditeľ komunikačného odboru kancelárie. Zároveň spresnil, že zavedenie spomínaných opatrení znížilo tvorbu zmesového komunálneho odpadu kancelárie o 43 percent.

zcrsr, marek harbulak, zvaz cestovneho ruchu Čítajte aj Tringelty po novom: za servis doplatíte všade, automaticky a 2-násobne viac, ako doteraz

Nezaostávajú ani ministerstvá. „Zamestnancom odporúčame vždy, keď to je možné, dávať prednosť elektronickej korešpondencii pred tlačenou, dôsledne odpad separovať či predchádzať vzniku odpadov napríklad pitím vody z vodovodu. Zároveň najmä počas víkendov a dlhšej neprítomnosti na pracovisku vypínať elektronické zariadenie z elektrickej siete," uviedlo tlačové oddelenie envirorezortu. Triedenie odpadu, vyhýbanie sa jednorazovým plastom a používanie ekologickejších alternatív už dnes potvrdili aj rezort pôdohospodárstva, ministerstvo investícií, rozvoja a informatizácie a tiež rezort práce.

Prehľadnejšie označovanie

Zmeny vstúpia do platnosti už od prvého decembra, niektorým špecifickým opatreniam však štát dátum zavedenia presunul na neskôr. Zaviesť sa má napríklad aj prehľadnejšie označovanie výrobkov a informovanie spotrebiteľa o tom, ako s nimi najvhodnejšie nakladať. Týkať sa to bude hygienických potrieb, vlhčených utierok, tabakových výrobkov s filtrami či pohárov na nápoje.

Na výrobkoch pribudnú aj informácie o prítomnosti plastov a ich negatívnych vplyvoch na životné prostredie a výrobcovia tabakových výrobkov by sa mali napríklad podieľať aj na nákladoch spojených s vyčistením prostredia od tzv. špakov, ktoré neskončili v koši, ale voľne pohodené na zemi.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia #plasty #obaly #prevádzky