Pokračovanie článku: Čapovanie "do plastu" sa od dnes končí. Podniky prechádzajú na nový režim

Za chyby hrozia státisícové pokuty

„Obchodné prevádzky sa na túto zmenu poctivo pripravujú a inventarizujú svoj tovar, tak aby dodržali literu zákona," pozitívne hodnotí Petra Csefalvayová, spoluzakladateľka organizácie INCIEN, ktorá sa zaoberá cirkulárnou ekonomikou na Slovensku. Podmienky pre podniky sú podľa nej priaznivé, pretože sa im hrnú ponuky nových alternatívnych produktov, ktoré všetky vyhlasujú udržateľnejšie riešenia. „Aj tu však vzniká problém rozpoznať tie správne alternatívy a nepodľahnúť greenwashingu. Najmä treba upozorniť na fakt, že biodegradovateľné alternatívy plastu, ktoré sú jednorazové, budú rovnako zakázané,” pripomína Csefalvayová.

Mária Trošanová, riaditeľka envirosekcie organizácie Natur-pack, ktorá zabezpečuje pre výrobcov obalov a neobalov plnenie zákonných povinností, tiež upozorňuje, že v prípade porušenia nových pravidiel hrozí predajcovi pokuta od 4-tisíc do 350-tisíc eur.

Igor Matovič Čítajte aj Matovič predstavil 4. časť revolúcie: Živnostníkov čakajú vyššie dane

Je však podľa nej otázne, či majú podniky v súčasnej pandemickej situácii ušetrené financie na zabezpečenie nových pohárov, príborov a riadu, vhodných na opakované použitie, či vytvorené podmienky na skladovanie a umývanie. „Samozrejme, treba rátať aj s navýšením personálu na účely manipulácie a umývania uvedeného jedálenského príslušenstva,” pripomína Trošanová.

Nemalú investíciu urobila do spracovania odpadu aj bratislavská Stará tržnica. Tá podľa Bianky Čajovej, zodpovednej za komunikáciu trhoviska, za bežnej prevádzky vyprodukuje denne až 100 kg kompostovateľného odpadu, ako sú odrezky zeleniny a kvetov od farmárov zo sobotných trhov, zvyšky jedla či odpad, ktorý vzniká pri varení piva v suteréne tržnice.

Začiatkom tohto roka si však zakúpili vlastný priemyselný elektrický kompostér, a tak si odpad dokážu spracovať rovno na mieste. „Dlhodobo máme navyše zavedené zálohované poháre na teplé či studené nápoje a plastové slamky sú u nás zakázané. Na Street Food Parkoch používame kompostovateľný riad," doplnila Čajová.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia #plasty #obaly #prevádzky