Pokračovanie článku: Firmy rozbehli povinné testy, lekárne hlásia útok na zásoby. Čo sa od pondelka mení?

Ako reagujú na manuál od ministerstva podniky?

Viacero veľkých firiem pre Pravdu uviedlo, že na testovanie využijú vlastné MOM. „Napriek vysokej 75 % zaočkovanosti, ako aj možnosti režimu home office očakávame, že sa budú testovať desiatky zamestnancov,“ uviedol Anton Molnár, hovorca Slovnaftu s tým, že zásoby testov majú zatiaľ na najbližší týždeň.

Košický U.S.Steel postupuje podobne, využije svoju MOM v areáli fabriky. „Každý vie, s akým predstihom sa týmto má zaoberať, aby v pondelok mohol svojmu majstrovi dokladovať platný test alebo iný doklad OTP. Zamestnanci budú do konca týždňa informovaní o možnostiach testovania a zároveň o dôsledkoch, ak by svoje povinnosti zanedbali,“ zdôraznil hovorca firmy Ján Bača.

Vladimír Soták Čítajte viac Povinné testy v práci dvakrát do týždňa. Soták hovorí o tom, čo čaká tisícky zamestnancov

Predseda Klubu 500 Vladimír Soták, ktorý je zároveň generálnym riaditeľom Železiarní Podbrezová, je voči vláde kritickejší. Už pred schválením manuálu upozorňoval, že s ich tisíckami zamestnancov a nepretržitou prevádzkou, vzhľadom na cca 50 % zaočkovanosť, pravidelné testovanie kapacitne nezvládajú.

Čo urobí zamestnávateľ, ak sa jeho zamestnanec nebude chcieť otestovať?

Manuál od štátu ošetruje aj situáciu, keď zamestnanec nepredloží zamestnávateľovi doklad, ktorým sa preukáže o zaočkovaní, o negatívnom výsledku testu alebo o prekonaní COVID-19 v súlade s pravidlami vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva. Prvým krokom je, že takýto zamestnanec je povinný absolvovať bezplatný antigénový samotest u zamestnávateľa. Ak však tento pracovník odmietne aj túto možnosť, zamestnávateľ má právo neumožniť mu vstup na pracovisko a výkon práce.

„Pôjde tak o prekážku v práci na strane zamestnanca bez náhrady mzdy, ak sa zamestnávateľ nedohodne so zamestnancom inak. Zamestnávateľ sa môže prípadne dohodnúť na čerpaní dovolenky, na čerpaní náhradného voľna alebo na práci z domácnosti zamestnanca, ale len ak to dohodnutý druh práce umožňuje,“ dodávajú advokáti z advokátskej kancelárie Ružička and Partners.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #testovanie #Richard Sulík #pandémia #povinné testy