Pokračovanie článku: Firmy rozbehli povinné testy, lekárne hlásia útok na zásoby. Čo sa od pondelka mení?

Kto sa musí otestovať pred príchodom do práce?

Dochádzka do zamestnania bude prebiehať v takzvanom režime OTP: teda očkovaní (O), testovaní (T), prekonaní (P). Testovať sa budú musieť všetci pracovníci, ktorí sa nepreukážu, že sú zaočkovaní dvoma dávkami vakcíny. Oslobodení od testov sú aj zamestnanci, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami a majú na to ako doklad pozitívny výsledok PCR testu.

Zamestnanci sa môžu preukázať aj výsledkom testu, ktorý absolvovali individuálne na vlastné náklady. Firmy im uznajú RT-PCR testy, antigénové testy, LAMP testy alebo nazálne testy. Negatívny výsledok testu nesmie byť starší ako 7 dní od odberu.

Niektoré firmy s testami začali už vopred. „Máme zazmluvnenú produkciu do konca roka 2024, preto akýkoľvek neplánovaný prestoj je nežiaduci. Aj napriek absencii manuálu sme spustili testovanie zamestnancov už tento piatok 26. 11. a budeme pokračovať v testovaní počas celého víkendu. Odhadujeme, že pretestujeme približne 1 200 zamestnancov týždenne,“ vypočítala Zuzana Domanická, hovorkyňa popradskej Tatravagónky.

Pod pojmom OTP považujú:

Očkovaní (O) – osoby, ktoré sú kompletne očkované:

· osoby najmenej 14 dní a najviac 1 rok po aplikácii druhej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 s dvojdávkovou schémou, · osoby najmenej 21 dní a najviac 1 rok po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 s jednodávkovou schémou, · osoby najmenej 14 dní a najviac 1 rok po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19, ak bola prvá dávka podaná do 180 dní od prekonania ochorenia.

Testovaní s negatívnym výsledkom (T) – osoby, ktoré sú schopné sa preukázať negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19:

· Test môže byť napríklad RT-PCR test, antigénový test, LAMP test alebo nazálny test. · Negatívny výsledok testu nesmie byť starší ako 7 dní od odberu.

Prekonaní (P) – osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami:

· osoby, ktoré prekonali COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami, ktoré vedia túto skutočnosť preukázať pozitívnym výsledkom RT-PCR testu.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #testovanie #Richard Sulík #pandémia #povinné testy