Prvý deň lockdownu. Zamestnávatelia žiadajú jasné inštrukcie

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ), vzhľadom na aktuálnu epidemickú situáciu, rešpektujú rozhodnutie vlády o vyhlásení núdzového stavu. V súvislosti s pravidelnými kontrolami a testovaním neočkovaných zamestnancov však štát žiadajú o jasné inštrukcie ako majú od pondelka postupovať, ako aj o definitívne vyriešenie otázky samotného financovania testov.

25.11.2021 11:59
testovanie, AG test, PCR, Foto: ,
Ilustračná fotka
debata (2)

Zároveň upozorňujú, že v súvislosti s výrazným obmedzením činnosti sektorov gastra, hotelierstva a cestovného ruchu musí štát bezodkladne predstaviť funkčné schémy pomoci, ktoré zamestnávateľom pomôžu udržať zamestnanosť a vykompenzujú ich straty.

Už od dnes na Slovensku platí lockdown. Ten by mal trvať najmenej dva týždne, avšak v prípade, že sa epidemická situácia nebude zlepšovať, jeho trvanie sa môže predlžovať. Zároveň platí, že zamestnanci, ktorí kvôli povahe svojej práce nemôžu pracovať z domu, môžu naďalej dochádzať za prácou priamo na pracoviská, informuje RÚZ. Tie však budú už od pondelka (29.11.) fungovať výhradne v režime OTP. Zamestnávatelia sú pritom povinní zabezpečiť pravidelné kontroly dodržiavania tohto režimu a príslušných dokladov, ktoré pri vstupe zamestnanca na pracovisku potvrdia, že je očkovaný, testovaný alebo menej ako 180 dní po prekonaní ochorenia COVID-19.

Pokiaľ sa zamestnanec odmietne takýmito dokladmi preukázať, zamestnávateľ mu nesmie povoliť vstup na pracovisko. Pre tých, ktorí nie sú očkovaní a ani toto ochorenie neprekonali, musia zamestnávatelia zabezpečiť bezplatné testovanie raz týždenne. Ako hovorí RÚZ vo vlastnej réžii preto musia do pondelka obstarať dostatok AG testov, vyhradiť priestor na testovanie, osobu, ktorá bude za testovanie zodpovedať a zabezpečiť aj samotnú likvidáciu testov v podnikoch. "Úlohou zamestnávateľov je dosahovať zisk a k tomu vytvárať pracovné miesta, preto očakávame že štát pomôže zamestnávateľom organizačne zabezpečiť testovanie tak, aby záťaž, ktorá z toho vyplýva, bola čo najmenšia,“ tvrdí tajomník RÚZ, Martin Hošták.

Štát by mal následne zamestnávateľom testy spätne preplácať, avšak bližšie detaily doposiaľ nie sú známe. Zamestnávatelia, združení v RÚZ zároveň upozorňujú, že napriek tomu, že niektoré podniky budú môcť aj od pondelka fungovať v relatívne bežnom režime, pre sektor gastra, hotelierstva, cestovného ruchu, obchodu a služieb to neplatí. „Činnosť mnohých mikro, malých a stredných podnikov v čiernych okresoch COVID automatu je už niekoľko týždňov veľmi obmedzená – gastro prevádzky v nich mohli jedine vydávať jedlo a nápoje so sebou, mnohé z nich však už týždne nemajú ani komu vydávať. Ďalšie sprísnenie opatrení a plošné uzatvorenie „neesenciálnych“ obchodov a služieb tak bude mať na tieto prevádzky veľmi negatívne dopady. Očakávame, že štát bezodkladne spustí funkčné schémy pomoci, ktoré týmto zamestnávateľom pomôžu prečkať ťažké časy, udržať zamestnanosť a vykompenzujú im straty a náklady, ktoré im vznikajú aj počas uzatvorenia prevádzok, ktoré môže, no nemusí trvať len dva týždne,“ uzatvára Martin Hošták.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rúž #lockdown