Pokračovanie článku: Dovozy mäsa drvia Slovensko. Aj salmonelou

Rozklad výroby pokračuje

Hydinári súhlasia s obchodníkmi len v jednom. Žiadajú zaviesť od štátu dlhodobú systémovú štátnu pomoc. Česko má tohto roku poskytnúť svojim hydinárom 35 miliónov eur, Slovensko len štyri milióny a aj tie im doteraz neprišli na účty.

A pokiaľ ide o rekonštrukcie u najväčších prebytkových producentov vajec vo východnej Európe Poliakov, tak tí s nimi podľa hydinárov meškajú. V Poľsku je prerobených na podstielkové chovy len okolo 20 percent fariem, teda o desať percent menej ako na Slovensku.

„Neviem, odkiaľ chcú obchodníci nakupovať podstielkové vajcia. Holanďania nimi zásobujú Nemecko, sotva prídu na Slovensko. Poliaci môžu predávať nanajvýš vajcia z klietkových chovov, takže celé je to jedna veľká ilúzia, ktorá môže vyústiť do toho, že na Slovensku môžeme prísť o vlastnú výrobu vajec,“ povedal Ladislav Birčák.

Sebestačnosť vo vajíčkach už Slovensko stratilo. V priebehu posledných piatich rokov klesla zo 105 percent na 85 percent. V hydinovom mäse je sebestačnosť pod 50 percent a v bravčovom niečo okolo 30 percent. Krajina bude odkázaná čoraz viac na dovozy. A tie, ako ukazuje posledná skúsenosť s hydinou, vonkoncom negarantujú kvalitu a zdravotnú neškodnosť.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #Potraviny #mäso #salmonela