Pokračovanie článku: Dovozy mäsa drvia Slovensko. Aj salmonelou

Šibeničný termín

Ďalším neuralgickým bodom vo vzťahoch producentov vajíčok a obchodníkov je prechod fariem z klietkových chovov na podstielkové. Nadnárodné obchodné reťazce, počnúc rokom 2019, niekoľkokrát avizovali, že po roku 2025 prestanú predávať slovenské vajcia vo veľkosti L z klietkových chovov nosníc. Nedávno však mali najmenej dva reťazce oznámiť, že od januára budúceho roka nebudú odoberať vajcia veľkosti L. Hydinári to označili za pohromu.

"Už vlani sme oznámili, že na prerobenie všetkých klietkových chovov treba investície vo výške 47 miliónov eur. Pri súčasnom rýchlom raste cien o ďalších 30 percent príde k výraznému zvýšeniu rekonštrukčných nákladov, a to zhruba o 15 miliónov eur. Dovedna ide o 62 miliónov eur,“ povedal riaditeľ Únie hydinárov Daniel Molnár. Hoci hydinári žiadali o pomoc rezort, doteraz im neboli vyčlenené žiadne finančné prostriedky.

Všetko nasvedčuje tomu, že šibeničný termín nie je možné stihnúť. Do konca tohto roka sa bude na podstielke vyrábať okolo 30 percent vajec, bezmála 70 percent produkcie bude aj naďalej pochádzať z klietkových chovov. Tie mali fungovať aj podľa dotácií poskytnutých EÚ na rekonštrukciu klasických klietok na tzv. obohatené, teda zväčšené a poskytujúce sliepkam viac miesta, do roku 2030. Obchod sa podľa hydinárov zbláznil, keď tlačí na pílu a urýchľuje prechod na podstielkovú produkciu vajec.

Obchod vysvetľuje prechod na podstielkové vajcia inak. „Čo sa týka záväzku obchodníkov v rámci predaja klietkových vajec, tak o ňom vedia hydinári už niekoľko rokov, prijal sa na centrálnej európskej úrovni. Predaj vajec z klietok končí v starých členských krajinách v roku 2023 a v nových členských krajinách vrátane Slovenska v roku 2025. Toto sa prijalo z dôvodu nehumánnosti chovu nosníc v klietkach a každým rokom silnie zákaznícky tlak na ponuku minimálne vajec z podstielkového chovu, prípadne z chovov s voľným výbehom alebo v BIO kvalite. Tomuto tlaku sa prispôsobujú aj obchodníci na Slovensku,“ uviedla Slovenská aliancia moderného obchodu.

Martin Krajčovič dodal, že „kým českí alebo poľskí hydinári sa bez problémov vedeli nastaviť na nové podmienky chovu, slovenskí hydinári aj kvôli takmer žiadnej podpore zo strany štátu nie sú schopní tieto trendy zachytiť. Cesta opäť podľa nás vedie pomenovaním skutočného problému, čo je slabá podpora štátu, ale aj neskorá reakcia hydinárov pri prechode chovov z klietkových na podstielkové“, reagoval Martin Krajčovič zo SAMO.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #Potraviny #mäso #salmonela