Pokračovanie článku: Dovozy mäsa drvia Slovensko. Aj salmonelou

Zdraženie bude viac ako 5 percent

Cena a kvalita sú spojené nádoby. „Predstava, že potraviny po Novom roku zdražejú o päť percent, je optimistická, obávam sa že ceny budú podstatne vyššie,“ predpokladá Ladislav Birčák, podpredseda Únie hydinárov a riaditeľ spoločnosti Novogal vo Dvoroch nad Žitavou, ktorá patrí k najväčším výrobcom vajec.

Hydinári musia do cien premietnuť nielen energie, plyn, elektrinu, pohonné látky, ale najmä krmivá, tie len spoločnosti Novogal zdraželi o tri milióny eur. Výroba vajec, ktorá bola štyri roky v červených číslach a ako-tak ju sanovali dotácie, sa teraz podľa výrobcov stáva už ekonomicky neudržateľnou.

Hydinári neskrývali nespokojnosť s politikou obchodných reťazcov. Tie si dávajú privysoké marže. Na brífingu padli informácie, že v čase, keď celý sektor výroby vajec krváca, sa nájdu reťazce, ktoré v akciách ponúkajú 60 vajec po 4,99 eura. Nestačí im marža 40 percent, ale „vyšraubujú“ ju až na 60 percent. Na svoje si príde cez DPH aj štát. To, čo sa deje, je podľa producentov, ktorí doteraz nedostali ani euro dotácií, nehoráznosť.

Obchod odmietol, že by zneužíval situáciu.

Predseda SAMO Martin Krajčovič reagoval, že "obchodníci priemerne platia slovenským dodávateľom o 15 až 20 percent viac v rámci odbytových cien ako zahraničným dodávateľom. To, že na konci dňa im zostane menej, je dôsledok najmä slabej podpory slovenských producentov z domácich zdrojov. Aj keď pôsobíme na jednotnom európskom trhu, obchodníci preferujú nákup od domácich producentov, ale často sa stretávame s nedostatočnou produkciou, respektíve s výraznými cenovými rozdielmi v porovnaní s Českou republikou, Poľskom alebo Maďarskom“.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #Potraviny #mäso #salmonela