Dovozy mäsa drvia Slovensko. Aj salmonelou

Živočíšna výroba na Slovensku sa pomaly ale isto rozpadá. Krajina dováža čoraz viac mäsa, aj hydinového, v ktorom bola sebestačná. Nie vždy prichádza na pulty či do jedální stopercentne kvalitné a najmä zdravotne neškodné mäso.

23.11.2021 17:40
kura, kurča, mäso, hydina Foto: ,
Ilustračné foto
debata (33)

V septembri a októbri zachytili inšpektori štátneho potravinového dozoru 38-tisíc kilogramov hydinového mäsa, ktoré bolo kontaminované baktériami salmonely. Väčšina dodávok pochádzala z Poľska, jedna z Ukrajiny a jedna z Česka.

Slovensko čoraz viac dopláca na to, že vycúvalo z vlastného potravinového trhu a vydalo ho na milosť a nemilosť zahraničných dodávok mäsa a najnovšie aj vajec. Najzraniteľnejšími sa ukazujú dodávky hydiny, kde niet roka, aby inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy nezachytili zdraviu škodlivé zásielky. Ich adresátmi sú desiatky tzv. prebaľovacích firiem či podniky rozrábajúce mäso na spotrebiteľské balenie.

Prebaľovači sú roztrúsení po celom Slovensku. Mäso na Slovensko preniká buď priamo z Poľska, alebo z Ukrajiny, alebo sa najprv dovezie do Maďarska a potom skončí napríklad v Horných Salibách. Únia razí zásadu voľného obchodu. Vyhráva v ňom ten, kto má lacnejšie obilie, napríklad Ukrajina, alebo dosahuje dvojnásobnú sebestačnosť v jeho produkcii ako Poľsko. To si pri vstupe do únie vyrokovalo lepšie – benevolentnejšie – podmienky na spracovanie hydiny. Kým Slovensko zaviedlo drahšie technológie, Poliaci dostali výnimky.

potraviny, nákup, rúško Čítajte viac Potraviny dražejú a ešte zdražejú. Upiecť chlieb či rožky za tú istú cenu ako pred rokom? Ilúzia, tvrdia pekári

Domácim producentom podlamuje nohy aj to, ako Slovensko dokáže podporovať vlastných producentov. Tí v súčte štátnej pomoci, ale aj rôznych benefitov v podobe úľav na odvodoch prehrávajú so všetkými susedmi a obchodné reťazce si vyberajú efektívnejších – lacnejších – dodávateľov hydiny aj vajec. Lacnejší dovoz dokonca aj z Česka nemusí vždy znamenať, že je vždy stopercentný. Zásielku salmonelových kuracích krkov doviezol aj reťazec Kaufland od českého výrobcu.

Pôvod je dôležitý

„Opätovne upozorňujeme ľudí, aby si pri nákupoch dôsledne pozerali pôvod výrobkov, jednak pri nákupoch, ale tiež aby sa informovali, aké hydinové mäso im podávajú v reštauráciách a aké mäso objednávajú pre deti napríklad školské jedálne,“ povedal na stretnutí s novinármi riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.

Podľa Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) majú obchodníci štandardne vysoko nastavený systém kontroly kvality a odoberajú mäso od overených domácich alebo zahraničných dodávateľov. V prípade problémov na dodávateľskej strane, bez ohľadu na to, či ide o domáceho, alebo zahraničného dodávateľa, transparentne informujú spotrebiteľov.

„Chceme však zdôrazniť, že obchodník nie je výrobca, a preto nemáme vplyv na prípadné pochybenia v rámci výrobného procesu. Na druhej strane treba povedať, že aj v poslednom období problémy s kvalitou mäsa sa nenašli v obchodných sieťach, ale najmä na školách, v nemocniciach či v domovov dôchodcov, na čo obchodníci nemajú žiaden vplyv,“ povedal pre Pravdu Martin Krajčovič, predseda SAMO.

Aj podľa Daniela Molnára z Únie hydinárov Slovenska je zraniteľný najmä sektor verejného stravovania. Apeloval na rodičov, starostov a riaditeľov škôl, aby uprednostňovali slovenskú hydinu, ktorej chovatelia aj spracovateľské podniky sú pod stálou veterinárnou kontrolou. To sa nedá povedať o firmách prebaľujúcich zahraničnú hydinu. Tieto firmy sú zo zákona kontrolované len z času na čas, pritom zásobujú najmä gastrosektor.

Podiel dovážaného a slovenského mäsa v reštauráciách a jedálňach je pritom 95 : 5.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #Potraviny #mäso #salmonela