Pokračovanie článku: Štátne železnice nakúpili rádiá za vyše 2,5 milióna. Od firmy švagrinej ministra dopravy

Okrem Betamontu sa do súťaže prihlásila už len spoločnosť Dopsys. V elektronickej aukcii Betamont zvíťazil s cenovou ponukou nižšou len o 181 eur. Elektronická aukcia podľa nadácie býva spravidla jeden z najtransparen­tnejších spôsobov nákupu štátnych firiem za verejné zdroje, pravidlá sa dajú obísť či zneužiť len vtedy, ak sa súťažiaci poznajú a vopred sa dohodnú.

Spoločnosť Dopsys sa v minulosti volala Betamonnt a jej konateľom bol do roka 2019 Ondrej Maciak. „Muž s rovnakým menom a bydliskom je spolu s Jánom Sabolom konečným užívateľom výhod Betamontu, ktorý sa stal dodávateľom rádiostaníc pre železnice. Obe firmy tvrdia, že medzi nimi nejestvuje žiadny vzťah," dodala nadácia. “Sú to dve nezávislé spoločnosti, bez vzájomného prepojenia,” reagoval Ján Matrtaj z Betamontu.

Konateľ spoločnosti Betamont nebol podľa neho nikdy majiteľom spoločnosti Dopsys, ide ale o syna a otca s rovnakým menom. Počas elektronickej aukcie podľa Matrtaja videli len skutočnosť, že do tendra sa prihlásili dvaja. “V záujme úspechu sme realizovali potrebný počet krokov, aby naša ponuka bola nižšia,” dodal.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #železnice #ZSSK #ŽSR