Štátne železnice nakúpili rádiá za vyše 2,5 milióna. Od firmy švagrinej ministra dopravy

Nadácia Zastavme korupciu informovala, že ZSSK nakúpi rádiostanice od spoločnosti Betamont, ktorá patrí do portfólia podnikateľa Jána Sabola a ešte vlani bola jej konateľkou švagriná súčasného ministra dopravy a výstavby.

23.11.2021 12:27
ZSSK, vlak, zeleznice, IC,stanica Foto: ,
ZSSK investovala milióny eur do nových vysielačiek.
debata (54)

Štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) si obstarala rádiostanice do lokomotív za 2,5 milióna eur bez DPH od súkromnej spoločnosti Betamont. Rádiostanice sú v prepočte štvornásobne drahšie ako zariadenia rovnakého typu, ktoré si tento rok zadovážila iná štátna firma Železničná spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK CARGO).

Ako v utorok informovala Nadácia Zastavme korupciu, Betamont patrí do portfólia podnikateľa Jána Sabola a ešte vlani bola konateľkou spoločnosti Alica Doležalová, švagriná súčasného ministra dopravy a výstavby. Podľa Obchodného registra na poste konateľky skončila niekoľko dní predtým, ako sa ministrom dopravy stal Andrej Doležal.

Moderné vysielačky slúžia na komunikáciu strojvedúceho a prepojenie s ostatnými palubnými systémami. Betamont ich dodá ZSSK v spolupráci s českou firmou Nextrail, výrobcom rádiostaníc. ZSSK CARGO nakúpilo rádiostanice priamo od českého výrobcu. ZSSK podľa nadácie tvrdí, že cenu na takmer štvornásobok na jednu rádiostanicu vyhnala výrazne náročnejšia montáž. “Napríklad trasovanie priestorom pre cestujúcich musí ísť naprieč celou jednotkou, nielen na začiatok a koniec rušňa, ako v prípade Cargo,” reagoval hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

žena, dane, kalkulačka Čítajte aj Tiché zdanenie oberá ľudí o eurá z výplaty. Môže to Matovičova revolúcia zastaviť? (+ tabuľky)

„Keďže je obstarávanie vysielačiek financované z eurofondov, ZSSK predbežnú cenu pred súťažou stanovila prieskumom trhu. Podľa hovorcu ZSSK do prieskumu oslovili firmy Betamont, Nextrail a českú spoločnosť T-CZ. Aké cenové ponuky dostali, nespresnil," uviedla Nadácia Zastavme korupciu. Dve z troch firiem oslovených v rámci prieskumu trhu nakoniec vysielačky dodávajú. Betamont ako víťaz neskoršieho tendra a Nextrail ako jeho subdodávateľ.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #železnice #ZSSK #ŽSR