Pokračovanie článku: Reportáž: Ako sa z rodiny Asztalosovcov stali pestovatelia. Vyrovnajú sa Holanďanom, reťazcom dodávajú milióny uhoriek

Voda, slnko, um

V roku 2005, keď trh s potravinami, teda aj ovocím a zeleninou ovládli, obchodné reťazce, prestávali Asztalosovci konkurovať poľským dovozom. "Predávali sme karfiol vynikajúcej kvality, ale lepšie podporovaní Poliaci stlačili cenu z 15 korún na 7. Otázka stála jednoznačne: buď niečo vymyslíme, alebo vypadneme z trhu. Vtedy som sa rozhodol, že postavíme fóliovníky, v akých pestovali zeleninu v západnej Európe, aby sme sa stali produktívnejšími a nezávislými od vrtochov počasia“ rekapituluje zvrat v rozvoji farmy Imrich Asztalos.

Šlo o nemalú investíciu. Vlastné zdroje nestačili. Napokon presvedčili Slovenskú záručnú a rozvojovú banku. Prispela 5 miliónmi korún, jednou šestinou z odvážneho rozvojového projektu, ktorý vyšiel na 30 miliónov. Fóliový komplex s rozlohou dva hektáre postavili v kooperácii Francúzi s Fínmi. Nadišiel čas zaplatiť dielo, ale Asztalosovci nemali dosť peňazí na účte. Z Helsínk prileteli do Zemného Fíni, aby zistili, či vyhodili peniaze do vetra, alebo sa im predsa len vrátia. Sami mali rodinnú firmu. Keď uvideli komplex plný zeleniny, zaručili sa Francúzom, že do 9 mesiacov dostanú svoje peniaze. Aj ich dostali.

Podnikanie dostáva ľudí pod tlak, ale práve on prináša smelé riešenia. Keď Asztalos zistil, že cez eurofondy by sa dal prefinancovať vrt na termálnu vodu, podal projekt. Šlo o investíciu v sume jeden milión eur. Vodu objavili geológovia v hĺbke 1500 metrov. Výdatnosť prameňa bola 15 litrov za sekundu, teplota vody 64 stupňov Celzia. Napojením fóliového hospodárstva na termálnu vodu získala rodinná farma obrovské zrýchlenie, malo hodnotu jednej úrody.

"Viete v čom je pointa produkcie zeleniny v uzavretých priestoroch? V tom, že už vás neohrozí ľadovec, či náhle ochladenie. Toto riziko odstránite a produkcia uhoriek sa zdvadsaťnásobí. Dosiahli sme množstvá už zaujímavé pre reťazce, ktoré žiadajú plynulé a veľké dodávky zeleniny,“ zhrnul prínos termálneho vrtu Asztalos.

Jeho žena Betka dodá, že slovenské uhorky sú lepšie ako z dovozu. Vtip je v tom, že v Zemnom majú vynikajúcu vodu. Ako je dôležité zloženie vody pri varení piva, tak je kľúčové aj pre kvalitu hydroponicky pestovanej zeleniny. Mix živín namiešali Belgičania. Dokonale trafili receptúru. V okamihu, keď prídu na trh uhorky zo Zemného, nemá dovoz šancu. Prebíja ich výrazná chuť. Čím to je? "Vodou, slnkom, pestovateľským umom,“ vraví Alžbeta Asztalosová.

EP logo, Euractiv

Môže hydroponická zelenina konkurovať tej, čo vyrástla v pôde? "Môže, je chutnejšia, verte žene, ktorá celý život pestuje zeleninu. Je tu ešte jedna výhoda, z pôdy vytiahne rastlina aj všetky zvyšky agrochemikálií. Hydroponický výživový roztok obsahuje len to, čo rastline prospieva,“ posiela odkaz spotrebiteľom o zdravotnej bezchybnosti uhoriek Alžbeta Asztalosová.

Dcéry Imricha a Alžbety Asztalosovej majú inžinierske diplomy. Zaslúžili by si ich aj rodičia, počas veľkej univerzity rodinného podnikania zložili všetky skúšky na výbornú. V ich diplomovom projekte nie je nič odpísané, naopak zračí sa v ňom tvorivosť preverená najprísnejším posudzovateľom, trhom, kde sa stretajú najlepší producenti zeleniny z celej Európy.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #podnikanie #Nové Zámky #uhorky #Zelená Európa #Astalos