Pokračovanie článku: Reportáž: Ako sa z rodiny Asztalosovcov stali pestovatelia. Vyrovnajú sa Holanďanom, reťazcom dodávajú milióny uhoriek

Odvážnemu šťastie praje

V roku 1993 prišli na Slovensko holandské osivárske firmy a hľadali zeleninársky podnik, kde by mohli vysiať semená a názorne dopestovanou úrodou presvedčiť pestovateľov o kvalite zeleniny. Objavili Asztalosovcov, ktorí si ich získali svojou zanietenosťou a pestovateľskou precíznosťou. "Dostali sme osivo 200 rôznych odrôd a hybridov zeleniny. Roľu sme rozdelili na množstvo parceliek. Vedľa seba rástlo 50 kapúst jednej odrody a hneď vedľa nej 50 iných. Vznikla neuveriteľná mozaika zelenín odlišujúcich sa farebnosťou, časom dozrievania, chuťou dopestovaných plodov. Široká variabilita otvárala svet nových pestovateľských možností. Oboch nás to uchvátilo,“ spomína Alžbeta Asztalosová.

Na čom stojí rodinná firma? Na dobrom nápade, trpezlivosti, húževnatosti a vzájomnej podpore manželky aj detí,“ zhŕňa tridsaťročnú skúsenosť z podnikania vo vlastnej réžii Imrich Asztalos. A potom pridá ešte jednu dôležitú poznámku: "Na ochote rodiny niesť riziko a hľadať východisko ako sa dostať zo slepej uličky. V tej sa pestovateľ ocitne veľakrát, o čo sa vedia postarať premenlivé počasie a s ním spojené nečakané odbytové krízy vyvolané naposledy pandémiou. Tá priniesla nečakané správanie spotrebiteľov.

"Lanský jarný lockdown náhle zmenil nákupné zvyklosti ľudí. Začali chodiť do obchodu menej, uprednostnili týždňové nákupy a my sme odrazu nevedeli predať obvyklé množstvo uhoriek. Vtedy sme drasticky obmedzili výrobu. Vyrezali sme celý jeden produkčný porast, ale súčasne založili nový s predpokladom, že situácia sa upokojí. Náš odhad sa ukázal správny,“ hovorí mladšia z dcér Katka Asztalosová. Rovnako ako jej sestra Betka je poľnohospodárska inžinierka, absolventka Fakulty ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre.

Rodina zeleninárov Asztalosovcov. Foto: Pravda, Jozef Sedlák
Rodina zeleninarov Asztalosovcov1 Rodina zeleninárov Asztalosovcov.

Rozhovor, približujúci príbeh rodiny zeleninárov sa odohráva v malej kancelárii, ktorá je súčasťou štvorhektárového obrieho fóliového komplexu. Tvorí ho štrnásť lodí, plachty ktorých napínajú svojou úrodou uhorky. Vysadia ich tri razy do roka, od marca do novembra prúdia do obchodu len uhorky zo Zemného z firmy Zelstar. Zeleninová hviezda, tak možno voľne preložiť názov rodinného podniku.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #podnikanie #Nové Zámky #uhorky #Zelená Európa #Astalos